15 подписа не стигат за ново име на село край Гоце Делчев

0
166

Малко подписи спъват жителите на гоцеделчевското село Мусомища да имат ново име на своето селище. Преди дни от президентството на България се обадили в община Гоце Делчев с препоръка. Експерти от администрацията на президента Росен Плевнелиев обяснили, че е необходимо да се подпишат още хора под искането за ново име на населеното място. „През месец август изпратихме подписката в президентството. В нея имаше 385 подписа, препоръката е да са поне 400. Затова сега събираме още подписи и ще ги изпратим до президента. Над 15 години болшинството местни хора чакат напразно промяната на две букви в името на селището ни”, заяви кметът на Мусомища – Тодор Либяховски.

С референдум преди години те почти единодушно решиха селото да се казва Мосомище. Стари документи от читалището и църквата, някои от които са на повече от един век, доказват, че селището е носело това наименование. Доказателство са и паспортите на най-възрастните жители, в които пише, че са родени в Мосомище. Името на селото идва от думата мост. Някога там е имало много мостове над реката, която преминава през населеното място. „Доказателство за правотата на нашето искане е фактът, че на печатите на кметството, на училището и на читалището е изписано исканото от нас „Мосомище”, а в официалните документи ни пишат „Мусомища”, допълва кметският управник.

„Има и хора, които са против инициативата, защото ще трябва да правят разходи за издаване на нови документи за самоличност. Но аз и огромната част от жителите сме убедени, че си заслужава борбата за промяната на името на селото ни“, твърди кметът Тодор Либяховски.

 

Kmeta.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments