Създаване на плантации с лавандула в Гоце Делчевско планират чужди инвеститори

0
200

Инвеститори от Западна Европа в последните месеци все по-често са в Неврокопския край. Те оглеждат района, защото искат да създадат тук плантации с лавандула. Техни експерти от началото на годината идват в селата по поречието на река Места – Господинци, Баничан, Борово, Буково. Кметът на с. Господинци – Ахмед Ходжов, сподели, инвеститорите имат намерение да закупят част от земята за бъдещите плантации, които ще са в различни населени места.

Има вариант собствениците на земеделски терени само да подпишат договори за отглеждане на билката срещу съответно заплащане.

Очаква се реално да се случат нещата през пролетта на следващата година, твърдят селски управници. Целта на всеки от чуждите бизнесмени е да имат поне по 500 декара с лавандула. Някои дори искат да построят в района и фабрика за обработката й.

Лавандулата вече не е непозната култура в Господинци. Преди повече от три години в населеното място една фамилия започна да отглежда разсад от лавандула, който продава на гръцки бизнесмен. Те постепенно разширят стопанството си. Някога почти всички местни хора отглеждаха тютюн. Но ниските цени отказаха стопаните. Сега доста от тях се надяват, че лавандулата ще им осигури не само препитание, но и по-високи доходи.

Лавандулата е известна като ароматично растение още от древността. Тя се използва широко и в народната медицина. Широкото ѝ приложение сега е заради етеричното масло, което се извлича от цветовете. То намира употреба в парфюмерията, за ароматизиране на сапуни, в производството на бои и лакове.

източник : Кмета.бг

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments