Заедно Плевнелиев и Радев редят служебния кабинет

0
127

Държавният глава Росен Плевнелиев ще се консултира с новоизбрания президент Румен Радев за третия служебен кабинет, който ще трябва да формира в рамките на мандата си. Това стана ясно от думите на новоизбрания президент като излезе от “Дондуков” 2 след среща с Плевнелиев, продължила час и половина.

Самият Румен Радев благодари на държавния глава за поканата за днешната среща, която по думите му била ползотворна и знакова.
Това означава приемственост в политиката на президента, отчете новият държавен глава.
Обект на разговори били много теми, но не била пропусната и актуалната ситуация, увери Румен Радев журналистите.
Плевнелиев поканил генерала, за да обсъдят внесената от министър-председателя Бойко Борисов оставка на правителството.

Конкретни имена за третия служебен кабинет обаче не били обсъждали. Нека да не бързаме, призова Румен Радев.

Оставката на кабинета най-вероятно щяла да се гласува в сряда.

На въпроса дали заедно ще редят служебния кабинет, новоизбраният президент каза: “Имаме споразумението с господин Плевнелиев, по-точно неговото уверение, че ще имаме консултации по този въпрос.”

Все още не е ясно обаче кога ще са следващите предсрочни избори, по думите на Радев.

Президентът Росен Плевнелиев поставя акцент върху това да бъде запазено спокойствието в България, да бъде осигурена предвидимост и яснота относно предстоящите действия на институциите, съгласно записаните в Конституцията механизми и процедури на приемственост в изпълнителната и в законодателната власт.

И двамата са на едно мнение, че изборният процес е протекъл без сериозни нарушения, по демократичен и легитимен начин. За настоящата политическа ситуация в страната Радев и Плевнелиев са единни за необходимостта от координирани и максимално публични и прозрачни действия на всички отговорни институции.

За да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото в следизборна ситуация, е подчертано по време на разговора.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments