Бюджет 2017 няма да бъде изтеглен от ГЕРБ

0
192

Бюджет 2017 няма да бъде оттеглен от правителството, съобщиха от Министерството на финансите.
В ГЕРБ са обмисляли възможността да изтеглят финансовата рамка за догодина, но в партията са надделели аргументите за гласуването й.
По-рано днес председателката на финансовата комисия Менда Стоянова каза, че бюджетът трябва да бъде изтеглен. От една страна, ако проектът за Бюджет 2017 година не бъде изтеглен, при кабинет в оставка – между първо и второ четене могат да настъпят множество промени, които да променят изцяло рамката. От ГЕРБ смятат за коректно следващите управляващи да имат възможност да работят по своя финансова рамка. Ако се изтегли бюджетът за догодина, в сила ще остане настоящият закон. Това означава, че от догодина няма да има увеличаване на минималната работна заплата и няма да се случи увеличаването на средствата за редица сектори като образованието и здравеопазването. По закон – ако няма приет бюджет, държавата ще остане да работи по стария закон, но ще може да харчи до 1/12 всеки месец, което ограничава правенето на политики през бюджета, обясни за БНР икономическият експерт Мика Зайкова
“Нищо от това, което е заложено по бюджет, колкото и малко да е то, в социалната сфера, няма да се сбъдне, нито в областта на доходите. Минималната работна заплата ще си остане на нивото на 2016 година, защото няма да бъде приет бюджет. Нито ще станат увеличенията за учителите, още по-трудно ще стане с увеличенията, които са предвидени за долекарските заплати… И без това здравеопазването ни е в ужасно състояние. Липсата на гласуван бюджет ще доведе до допълнителна икономическа нестабилност”, каза тя.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments