Американска финансова група може да откупи проекта за АЕЦ “Белене”

0
135

САЩ нямат нищо против голяма американска финансова група да откупи проекта за втора ядрена централа “Белене”, както и да участва във финансирането на проекта IGB (газовия интерконектор между България и Гърция). Това ще стане официално в следващите седмици, коментира в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

“ЕК постави категорично условието, преди да започнем да изграждаме газов хъб Балканда реализираме три независими интерконекторни връзки. Първата вече е осъществена”, коментира Тасев по повод откриването на газовата връзка с Румъния.

Още по темата
Б. Борисов: Газовите връзки дават възможност за развитие на бизнеса

“С реализирането на модернизацията на компресорната станция в Петрич плюс подписването на тристранно споразумение за виртуални сделк, практически ние направихме възможно по гръцкото направление да се внасят количества газ, реално или виртуално, от други доставчици по друго направление. Тоест, реализира се частично Южният газов коридор. Вторият елемент трябва да бъде IGB – интерконекторът Гърция – България”, коментира Тасев.
Газовата връзка с Румъния е първият етап от първата реално работеща интерконекторна връзка на България. Вторият етап включва построяването на компресорна станция, отново с пари от ЕС, защото налягането в Румъния е два пъти по ниско от това в България, каза още експертът.

В момента Румъния активно работи по газови връзки с Унгария, Полша и Молдова, допълни Тасев. Според него това означава, че в бъдеще ще можем да си осигуряваме газ и от север.

Освен това през 2020 година Румъния има намерение да стане нетен износител на газ. Това е следваща стъпка в общия пъзел, преди да стартираме проекта за газов хъб “Балкан”, посочи експертът.

 

от INVESTOR.BG

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments