Кметът на Банско Георги Икономов отмени бедственото положение в града

0
141

Бедственото положение в община Банско бе отменено тази сутрин. Решението бе взето от Кризисния щаб. Обстановката след обилните дъждове се нормализира, в момента не вали, река Глазне е в коритото си. С усилията на стотици хора – общински служители, горски, огнеборци, служители на Национален парк „Пирин” и доброволци, градът бе спасен от водния ад, който се разрази в Пирин планина. Не се допусна разлив на реката в границите на населеното място.

Бедственото положение бе обявено в сряда в 12,00 часа от кмета Георги Икономов. Причината – придошли и излезли от коритата си в планината реки Бъндеришка, Глазне и Демянишка. В резултат на това бе разрушена част от ски пътя в ски зона „Банско”, наводнени бяха две заведения за обществено хранене в местността Пещерите, разрушени бяха два моста – един от тях в курорта.

“През цялата нощ на критичните точки имаше дежурни, които следяха какво се случва. Край реката бе струпана и много техника, а да се реагира мигновено при нужда. С Кризисния щаб отменихме бедственото положение. Благодаря на всички граждани и фирми, които се включиха в овладяването на ситуацията. Не позволихме да се случи наводнение като това през май 2010 г., когато бяха наводнени къщи и хотели, а щетите бяха огромни. Преди 3 години изградихме подпорна стена на река Глазне в града, това също помогна в битката с водната стихия”, сподели в четвъртък кметът Георги Икономов.

Той увери, че ще продължат усилията за укрепването на речното корито и в зоните, в които това не е направено. Размерът на щетите тепърва ще се изчислява, комисия ще извърши оглед. Към разходите ще се прибавят и разходите на машините и техниката, които са използвани при спирането на водното бедствие. Най-важното е, че вече няма никаква опасност за живота и здравето на населението, както и за имуществото на банскалии. Ски пътят обаче е съсипан в продължение на 500-600 метра, реката е отнесла моста на 2 километра над града, в местността Пещерите в посока на Чалин валог. Мястото е превърнато в езеро, ще се наложи изкарването на камъни и дървета, за да се възстанови ски пътят. „Ще се справим до началото на зимния сезон, ще обсъдим с общината как най-бързо да извършим необходимите дейности”, споделиха от фирмата-концесионер на ски зона „Банско”. След оттичането на водата ще се направи оглед и ще започне възстановяването на двата отнесени моста. „Никаква опасност няма за нормалния старт на зимния сезон на 17 декември”, категоричен е кметът на Банско ГеоргиИкономов.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments