До няколко часа бедственото положение в Банско ще бъде отменено

0
157

Банско, 10 ноември  БТА
Обявеното вчера по обед заради обилните валежи бедствено положение в град Банско ще бъде отменено до няколко часа. Това съобщи кметът Георги Икономов.
Обилните валежи, причинили тежката обстановка, спряха, нивото на река Глазне спадна значително и обстановката постепенно се успокоява и нормализира, каза кметът. Въпрос на часове е да бъде отменено бедственото положение, което бе обявено след пораженията, нанесени от придошлите и излезли от коритата си реки Бъндеришка, Глазне и Демянишка на територията на Националния парк “Пирин” – разрушен скипът в района на скизона “Банско”, две наводнени заведения за обществено хранене, разрушени два моста.
Нощта премина спокойно, след като дъждът късно снощи спря, каза Икономов. Реката се успокоява и се избистря, а в планината вали сняг. На места край града има все още техника, която доукрепва дигите и изгражда насипи в критичните участъци. Ако продължи да е такова времето, до обяд бедственото положение ще бъде отменено, каза кметът.
Георги Икономов припомни, че за овладяване на ситуацията и предотвратяване на нови поражения вчера бяха мобилизирани и работиха много хора и техника на общински структури, Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, горските стопанства, Националния парк “Пирин” и други ведомства в региона, както и строителни фирми със свои машини и екипи.
“Щетите, за радост, не са големи, коментира Икономов. Една трета от скипътя в скизоната над града буквално бе превърната в речно корито и трасето трябва да се възстанови в кратки срокове, защото скисезонът чука а вратата. След падането на нивото на реката в най-бързи срокове ще започне и възстановяването на двата разрушени моста, от които единият е разрушен напълно, а другият – частично”, допълни Икономов.
Според кмета на общината трябва да се вземат допълнителни мерки за укрепване на речното корито, като се продължи изграждането на стената, която огражда Глазне в градската част, и извън Банско до м. Пещерите. Като се “хванат” там водите, по думите му, вече няма да има опасност за града. Затова има готови проекти, за които се търси финансиране – и по европейските оперативни програми, и целево, обясни Икономов. Част от проектите за корекции са реализирани и работата продължава.

Източник: Банско

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments