Акад. Георги Марков: Преходът ще свърши, когато България стане добро място за живеене и младите хора решат, че за тях има бъдеще

0
132

Преходът ще свърши, когато България стане добро място за живеене и младите хора решат, че за тях има бъдеще. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“  историкът академик Георги Марков по повод 27-годишнината от 10 ноември 1989 година. Според него трябва да се изгради съвременна държава, в която човек да живее и да се гордее, че е българин.
„Трябва да престанем да си пречим не само в политическия живот, но и в личните взаимоотношения. Има го това нещо у нас като народопсихология – да се препъваме един друг. Когато видим преуспял българин, трябва да му се радваме, а не да завиждаме, защото това е добре и за нас, и за България“, каза академик Марков. Според него трябва да променим отношението си към честните, успели хора, които да бъдат пример на всички останали, а образованието и науката отново да заемат своите достойни места в обществото. „Защото върви умишлено опростачване, тъй като е известно, че простите хора се управляват по-лесно. И като виждам какви „ВИП-ове“ има по телевизията, човек се учудва защо сме паднали толкова низко и защо продължават да принизяват нашия вкус, нашето човешко достойнство“, коментира историкът.
Според академик Георги Марков в България липсва приемственост. “Има умишлено противопоставяне и изостряне на политическите страсти, което отнема историческо време и хаби много национална енергия”, допълни академик Марков. По думите, за да се сплотим от някакъв национален интерес, трябва преди всичко да постигнем помирение и разбирателство поне един към друг.

 

от Агенция Фокус

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments