Томанов и Стойчо Стоилов – първи футболни съветници

0
164

Преди малко повече от 15 години Методи Томанов и Стойчо Стоилов имаха периферна роля в националния отбор по едно и също време. Първият като помощник-треньор в щаба на Стойчо Младенов, а вторият като футболист. Друга допирна точка между тях е кариерата им на състезатели в ЦСКА. И двамата са обличали червената фланелка, но с различна продължителност и успехи. Престоят на Томанов на „Армията” е далеч по-устойчив и позитивен. Той е част от състава на ЦСКА елиминирал действащия европейски клубен шампион Ливърпул. Става 3 пъти първенец с отбора, печели и две купи. Точно когато бившият краен защитник на армейците е към края на своята състезателна кариера и прекарва последните си сезони в чужбина, Стойчо Стоилов е привлечен в ЦСКА. Той взима участие при елиминацията на Парма и победата с 3:2 над Ювентус на „Армията”, за която след това е присъдена служебна загуба заради нередовна картотека на Михтарски.
В последните близо 10 години Стоилов е дясната ръка по футболните въпроси на Гриша Ганчев. Първо в Литекс, а сега и в ЦСКА. Той не само е първи съветник, но и главен селекционер. През неговото одобрение минават всички нови попълнения.
Вече 5 години Методи Томанов пък е футболния експерт в Лудогорец. Той е сред хората с най-голяма принос за успехите на разградския клуб. И подобно на Стоилов е първи футболен съветник, както и главен селекционер. Мнението на двамата тежи и неслучайно е считано за най-меродавно в клубовете, за които работят.
Томанов и Стоилов имат набито око, разбират си от работата и мненията им често предопределят решенията на техните шефове. Тук е мястото да се отбележи, че двамата са изключително лоялни към своите работодатели, които им имат пълно доверие. И за това често се съветват с тях не само по селекционни, но и по…треньорски въпроси. Известно е, че Томанов и Стоилов работят в тесен контакт с наставниците на своите клубове. Като обсъждат не само нови попълнения, но и неща от спортно-техническия процес, тактика, силни и слаби страни на предстоящия съперник… Тяхното мнение относно привличането на определен футболист е не по-малко важно от това на треньора.
Томанов и Стоилов не обичат да дават интервюта. Трудни са на контакти с медиите. Предпочитат да говорят пред шефовете си, отколкото да се изявяват пред микрофоните. В годината прекарват по близо два месеца в скаутски мисии в чужбина. И първият на когото докладват не е треньора, а собственика!
На тях ще се разчита и през зимата да вкарат класа и перспектива в съставите на Лудогорец и ЦСКА. А скаутските им мисии относно следващия трансферен прозорец отдавна са започнали.

 

Виктор Гецов Тема Спорт

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments