Проект между ЕС и кабинета осигурява още 600 млн. лв. кредити за малките и средни предприятия

0
143

В програмата участва и Европейската инвестиционна банка
Ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев съобщи за 600 млн. евро допълнителни кредити към малките и средни предприятия по съвместен проект между Европейския съюз, българското правителство и Европейската инвестиционна банка. Златев обяви това на форум, посветен на Европейския ден на предприемача.

България е шеста сред страните от ЕС по размер на предвидените и подкрепени инвестиции по инвестиционния план “Юнкер” са поставени към брутният вътрешен продукт. По отношение на условията за малките и средни предприятия, страната ни излиза още по-напред, до третото място сред страните членки на общността. България се нуждае от сериозни предприемачи, които да развиват иновативен бизнес, което да постига високи темпове на растеж и да е насочен към международните пазари. Благодарение на гаранциите от ЕС се намалява риска, което банките носели по този начин се ангажира да инвестира в средства. Малките и средни предприятия получават по широк достъп до финансиране, при по изгодни условия като по ниски лихви или изискванията за обезпечение на кредита – каза Огнян Златев, ръководител на представителството на европейската комисия у нас.

Малкият бизнес в България допринася за 76 процента от работните места и 62 процента от добавената стойност. В същото време три четвърти от предприятията в начална фаза нямат намерение да наемат работна сила и слабо прилагат иновациите в производствата.

 

от НЮЗБГ

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments