Минчев: Когато ви предложат бюлетина за референдума, кажете “Не, благодаря!”

0
160

Когато в неделя ви предложат бюлетина да гласувате за референдума, отговорете “Не, благодаря!”

Оставям настрана проблема за това дали е израз на гражданска чистоплътност да използваш развлекателно ТВ шоу, за да пропагандираш политически каузи. Съдържателно отговорът и на трите въпроса би следвало да бъде “Не”.

Изборът на “личности” чрез мажоритарен вот е един от утвърдените митове на българския преход. Моят роден град е Варна. Ако вместо един многомандатен избирателен район, Варна придобие 14 едномандатни избирателни района, аз картинно си представям кой и как ще участва в избора на 14-те “личности”. Янко Станев веднага ще плъзне по Владиславово. Роми, кебапчета, бой… Други избирателни инструменти да ви споделям ли? Дълга поредица от “личности” ще хукнат да запалят по една свещ горе – на хлебозавода… Там е молитвеният дом пред несъществуващата вече групировка ТИМ. Бих започнал да ви изброявам и победоносните “личности”, но ще почакам до парламентарните избори… Същото ще е в Несебър, Дупница, Кирково… Не че сега е напълно различно. Но при избор на влияние между националните олигархични структури и местните – локалните мафии, за предпочитане са националните.

Когато партиите предлагат списък с кандидати, те все пак поемат публична отговорност за личностите в него. Каква публична отговорност ще поемат онези от Владиславово и от хлебозавода във Варна? При мажоритарен избор на парламент ще се събудим с Народно събрание, в което заседават адвокатите на най-бруталните местни бандити в България. Гледайте си изборите за кмет и съветници – не питайте за парламентарните!

Задължително гласуване имаме и сега. И какво от това? Няма нищо задължително, когато не можеш да задължиш някого. Нито го знаеш в коя част на света е, нито можеш ефективно да му наложиш санкция, че не е гласувал, а ако му наложиш – следващия път задължително ще гласува с ръчно написан ласкав поздрав до майка ти, до майката на държавата, на партията и на лидера й… Или ще гласува за Атака, Митьо Пищова и за Дупнишката мадона – ей така, за да ти го “начука”… Това ли е целта на занятието? Или по-скоро целта е да изчистим от избирателните списъци тези, които живеят в чужбина и ще се окажат два поредни пъти негласували – просто защото е нямало къде да гласуват в радиус от 500-600 км?

Субсидиите на партиите може да бъдат намалени, но не 10 пъти. Просто защото ако партиите нямат официално получени и подконтролни финанси, доходите им с куфарчета през задния двор – а оттам и зависимостите им от прословутото “задкулисие” рязко ще нараснат. Не че сега тези зависимости са малки. Проблемът трябва да се дебатира открито и сериозно, а не да се свири на вечната струна – “Защо онези взимат пари, а аз – не?”

Някой може да попита – защо тогава да не гласуваме на референдума с отговор “Не” и на трите въпроса? Защото го легитимирате по този начин чалгаджийския референдум на хитрите селяндури, докопали национален ефир. Затова.

От личния Facebook профил на политолога Огнян Минчев

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments