Лъсна грозната истина за поръчковия сайт „Биволъ“!

0
153

Според скандален документ от парижки съд, с който сайтът  „БЛИЦ“ разполага, френски съдия-следовател е предал на наказателен съд главния редактор на „Биволъ“ Атанас Чобанов и съучастниците му – френските репортери Никола Таверно, Валери Жерфо и Реми Винсент, за извършено от тях престъпление, а именно, че публично са наклеветили българския гражданин Иван Данов.

В документа се установява, че в телевизионен репортаж на 02.11.2014г. озаглавен „Фалшиви безработни, данъчни бегълци, шефове и измамници – те крадат от нас 80 милиарда“, излъчен в предаването „Забранена зона“ по телевизия М6, четиримата са наклеветили Иван Данов за това, че е източвал френската осигурителна система. Клеветата е била разпространена също и чрез интернет-сайтове и други телевизии, в края на 2014г. и началото на 2015г. във Франция. На 27.05.2016г. прокуратурата е повдигнала обвинение.
При разпитите Чобанов е признал, че е автор на престъпните твърдения, като уточнил, че ги е разбрал не във Франция, а „в едно кафене в гр. София“.

С постановлението на съдия-следователя, Чобанов е предаден на наказателния съд, като е задължен да се разписва при всяка смяна на адреса си.
Така Чобанов, който е инженер по професия, но се изявява като журналист в поръчковия сайт „Биволъ“ и е любимец на кръга „Капитал“ и на проваления бивш министър на правосъдието Христо Иванов, сега ще трябва да отговоря пред френското правосъдие за клеветите, които е разпространил.
Припомняме, че по аналогично разследване против него, но в България, международната неправителствена организация „Репортери без граници“ шумно протестира против правораздавателните органи, позволили си да търсят отговорност от Чобанов за клеветите му, с мотива че българската прокуратура изпълнявала политическа поръчка.
И тъй като френският посланик дьо Кабан, подвизаващ се отскоро в Буркина Фасо, също извиси медиен глас в защита на Чобанов, не е зле сега да даде едно рамо на приятеля си и пред френските медии. Може и да му повярват, че френските съд и прокуратура също изпълняват политически поръчки.

 

от Блиц

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments