Сменете летните гуми – Пътна полиция започва акция “Зима”

0
164

 

От днес Пътна полиция ще прави проверки в цялата страна в рамките на акция “Зима”. Ще бъде проверявана подготовката на автомобилите за движение в зимни условия – изрядността на светлините, гумите, чистачките, устройствата за почистване на стъкла, парното, както и цялостната изправност на автомобилите. Първоначално шофьорите ще бъдат предупреждавани, а от средата на месеца ще им бъдат налагани и глоби.

В първите 10 дни от кампанията – от 1 до 11 ноември, всички автомобилисти ще могат да проверят напълно безплатно готовността на своя автомобил за зимния период във всеки пункт на Съюза на българските автомобилисти (СБА) в страната, както и в сервизите на Мото-Пфое.

В рамките на обявеното работно време ще се предоставя безплатна проверка на фаровете и състоянието на гумите на автомобила. Шофьорите ще могат да получат и безплатни технически консултации.

Кампанията също така има за цел да изгради по-висока култура на шофиране у българските водачи на автомобилите, уточняват от МВР. Служителите на пътна полиция освен проверки ще дават напътствия и съвети за по-безопасно шофиране през зимата.

Униформените ще налагат глоби без никакъв гратисен период за шофьорите. Санкцията за шофиране с износени или разкъсани гуми е 50 лв., като минималното изискване за дълбочината на протектора на гумата е 1.6 мм. Според статистиката на МВР всеки втори шофьор кара с неподходящи за зимни условия гуми.

 

от OFFNews

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments