Най-добрият собственик

0
150

У нас щом някой вземе думата, се смята, че има нещо съмнително

На половината от задължителните като толеранс 100 дни Спас Русев поиска думата и вместо да успокои левскарската общност, още повече я разбуни в петък. И от всичко казано по-разсъдливите могат да направят извода, че този човек наистина се е видял в огромно приключение. Да получиш 20 милиона дългове не е шега работа. А към тях съществуват очаквания да се добавят едни

10 милиона за
годишен харчлък

Това като че ли бе причината в иначе възпитания фин изказ на лондонския жител да има толкова много противоречия. Няма обаче никакво противоречие, че Спас Русев наистина е фин човек, чужд на агресията, която ни залива всеки ден от други парвенюта. Но другите две съставки, които бяха наложени в медийното пространство за богат и доказан, са силно под въпрос.
Да тръгнем обаче по дирите на противоречията. Спас Русев узакони цифрата от около 20 милиона лева като съществуващ дълг на Левски. Всъщност ако се сметне две плюс две, може и сумата на дълговете да е далеч по-голяма. Защото от едната страна е секторът, който се изплаща от билети, и вероятно това окончателно ще стане след 100 години. И от друга страна са всички суми, отпускани във вид на заеми, с които Левски е издържан в последните еди-колко си години. Дали някой ще има претенции и как се прави това прословуто отписване, е много сложна материя. Защото някой, който си е тръгнал преди година и е казал, че няма да търси нищо от Левски, може да се върне на „Тодорини кукли“ и да си поиска парите. А нали сега пари има….
Спас Русев неглижира проблема, като подхвърля, че Манчестър Юнайтед има 1 милиард дългове. Което не е вярно. Манчестър Юнайтед има пазарна оценка от 1,3 милиарда паунда. А пазарната оценка на Левски пряко сила да е 1,3 милиона лева. Който не вярва, нека да листне ФК Левски на борсата и ще види как ще вървят акциите! И Манчестър Юнайтед започва сезона с бюджет от 550 милиона, защото всеки домакински мач е посетен от 65 хиляди с предплатени година напред билети. Самият Русев съобщава, че публиката на Левски е 1000 – 2000 души. И му било неудобно да заведе големия китайски инвеститор на мач, защото щял да олекне в преговорите. Ами то излиза, че за да му се поискат пари на китайския инвеститор, трябва да му правят компютърни анимации с пълен стадион. Малко е несериозно.
Преминавам към второ противоречие. Нещо това със сакралните дати 30-31 август е доста объркано. Спонсорът влиза, пък няма решение, някой правил спънки, но било въпрос на дни да се изчисти казусът. Кой какво дал, какво записал, не става много ясно. Съвсем като научна фантастика пък звучи концепцията на Русев за издръжка на клуба от печалбата на личния му мобилен оператор. Който е негов на 46 процента, пък останалите 54 процента ще се съгласят доброволно да дават печалбата си за Левски. Откъде-накъде.
Най-сериозното разминаване обаче идва от

заявеното намерение
Левски да се самоиздържа

Това, между другото, бе теза на Иво Тонев, която всеки разумен човек няма как да не приеме безусловно. По отношение на самоиздръжката Спас Русев има разработена схема, която е впечатляваща. Левскарите да станат клиенти на това, което е изписано на екипите отпред. И правим перпетуум-мобиле. Говориш по телефона, плащащ сметка, издържаш Левски. В нормалните страни това би шокирало всички, но у нас изглежда дори разумно. На това му се вика изсветляване на бизнеса. Друг е въпросът как ще се почувстват клиентите на компанията, които не са от Левски!? По същата логика всички привърженици на Байерн трябваше да карат само опел, а след това да станат клиенти на Ти-Мобайл. Не съм чувал обаче такъв призив от собствениците на Байерн. Пардон, Байерн няма собственици, той е отбор на народа. Спас Русев явно не е бил толкова запален привърженик на Левски, когато в неговата роля се явяваше друг мобилен оператор, който също изля златен дъжд на „Герена“, но не стигнаха дотам да искат всички левскари да станат техни абонати. Придържаха се към правилата за опосредственото внушение. Даваме на вашия любим клуб, затова бъдете наши клиенти. В техния случай – разорявайте се с най-скъпите разговори в света. Така че тази схема със самофинансирането не изглежда разумна и реална. Самофинансиране е да попълниш графите в годишния отчет за приходи с такива от продажба на билети, артикули, изходящи трансфери, пари от участие в европейски турнири, а не с нови заеми или дори с официални вноски на спонсора. Това е абсолютно антипазарно мислене и Русев като член на Челси може много лесно да се уведоми как те го правят. Дали Абрамович превежда един, пък после още 3 милиона след това и така нататък. Това е български вариант за правене на футбол и той доказано не работи. Изливането на едни 10 милиона годишно насърчава тунеядството, което вече е манталитет в Левски. Какво обосновава заплати на футболистите от 10 000 евро месечно!?
За козирката направо е смехотворно, толкова напористо влезе в съблекалнята преди два месеца, че сега тези технически обяснения са направо нелепи. Нямало как да се строи над 10 000 души. Ами те на мач повече от 1000-2000 вече почти не идват. Но козирката не е толкова важна, защото публиката няма да се върне на стадиона заради нея. Проблемите са далеч по-глобални. И Спас Русев

ги налучква точно

Този един милион левскари според него вече не се вълнуват от любимия клуб, следователно не участват реално в живота му. Спас Русев добре е усетил, че общността е разделена и го казва дипломатично като фин човек. Много умерени фенове на Левски, които самият той би искал да види на стадиона, са отблъснати от други фенове, с които той възнамерява да се среща. Хората се плашат от агресията и насилието, които не само стадионът на Левски излъчва. Затова сектор А, който предлага нечувани удобства, стои почти празен във всеки един мач. Защото нагласите трудно се преобръщат. Болшинството фенове искат да отидат да се забавляват и да си тръгнат по живо и здраво. Не го правят, защото явно нещо ги притеснява.
Каква обаче е новината за феновете на Левски, или поне за тези, които се притесняват, че може да се поеме по един трънлив път, по който да има припознаване или Окръжна група. Защото 20 милиона са сериозни пари, а те са и повече. Защото утре някой, който е построил сектор А, може да обяви Левски във фалит по законните процедури. Винаги може да се смени и властта. Знае ли човек какви са ги забъркали. Спас Русев поема ангажимента да влезе с двата крака във фекалиите, наречени български футбол. Плащаш, критикуват те, обвиняват те в седемте смъртни гряха. Това се нарича у нас медийна популярност. На Батков и Тонев им харесваше, на Русев едва ли…
И ето го естественият, нормален въпрос. Защо Спас Русев не си взима законната печалба от печелившия бизнес и не си гледа живота на космополитен гражданин с ложа на „Стамфорд Бридж“, а тръгва да се занимава с нещо, което ще му съсипе цялото спокойствие на 62-годишен успял, доказан, фин и богат човек? Два отговора: наистина е голям, жертвоготовен левскар или просто някой го е накарал. Трети вариант липсва. Левскарите горещо трябва да се надяват да е вторият вариант с накарването. Защото ако е първият с идеализма, Господин Русев всяка сутрин се събужда с мисълта дали да си измие първо зъбите, или да напусне скоропостижно Левски и да го предаде на следващия като прекалено горещ картоф. Шокът от напускането на Люпко ще е като буря на дъното на чаша вода. Това, което се задава, е девет бала при нос Добра надежда, в нашия случай без надежда. Няма такъв бизнесмен, който дълго време да осигурява десетки милиони, за да бъде част от мизансцена на единствения Крал Слънце, който обира накрая парсата за целия български футбол. Второто място определено не си струва 10-те милиона годишно. Струва си да го постигнеш на много по-ниска цена. И няма да е далеч времето, когато гонгът ще удари.
Пиша го с прискърбие като некролог, но събитията в двата основополагащи гранда във второто десетилетие на 21-ви век разрушиха окончателно мита, че най-големите ни футболни клубове могат да са като Барса и Реал с изборен президент, за който има гласуване на всеки 5 години. И да генерират сериозни приходи. Като всичко останало в тази мизерна държава двата колоса могат да съществуват само благодарение на своя благодетел. А на него това удоволствие, което си е чист социален проект, му струва пълна разсипия. И феновете да се молят от сутрин до вечер той да не се откаже. По този показател Спас Русев е достоен за благодетел на Левски. Той наистина е фин, богат и доказан, както един Агент с главна буква го нарече преди месеци. Най-добрият собственик, който Левски е имал за последните 25 години. В петък той само се опита да скъса нишката с предишните непрекъснати лъжи. За пръв път собственик на Левски открехна завесата и назова някои неща с истинските им имена. А от истината винаги боли!

 

Жаклин Михайлов Тема Спорт

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments