Министър Теменужка Петкова: Няма проблем от техническа гледна точка реакторите за „Белене” да бъдат монтирани на площадката на АЕЦ „Козлодуй”

0
176

Министър Теменужка Петкова: Няма проблем от техническа гледна точка реакторите за „Белене” да бъдат монтирани на площадката на АЕЦ „Козлодуй”Снимка: Информационна агенция “Фокус”Теменужка Петкова – министър на енергетиката, в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ

Водещ: Енергийният министър Теменужка Петкова е вече в студиото. Започвам с последната гореща новина – сега пък план „Б“ имало за прословутите реактори. Казал е премиерът, че може да се предислоцират в „Козлодуй“. Това възможно ли е тези реактори да проработят в „Козлодуй“?
Теменужка Петкова: Ние по принцип обсъждаме всички варианти във връзка с реакторите за проекта АЕЦ „Белене“. Не е невъзможно това да се случи.
Водещ: Така ли казват специалистите – може?
Теменужка Петкова: Да, може. Ние разговаряхме и с колегите „Атомстройекспорт“, от „Росатом“, това не е невъзможно. Това са реактори, които биха могли да бъдат инсталирани , да бъдат монтирани на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, така че за това няма абсолютно никакъв проблем от техническа гледна точка. Нещо повече, на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, знаем че има два руски реактори, които работят в момента, има изградена инфраструктура, централата разполага с необходимите специалисти, които биха могли много бързо съответно да приведат в съответствие, в действие всички необходими елементи, така че да може този реактор да заработи на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.
Водещ: Това при какви обстоятелства би се случило – с участието само на държавата или отново ще търсим някакви инвеститори, или руснаците ще бъдат наши партньори, как?
Теменужка Петкова: Ние обсъждаме всеки един вариант. Вие знаете каква е позицията на правителството по отношението на изграждането на нова ядрена мощност и тя е много ясна – тя е от началото на нашия мандат и не е променена. Няма основание да бъде променена. Това е, че всеки един такъв проект, който е свързан с изграждане на нова ядрена мощност трябва да бъде икономически обоснован. Т.е. ние искаме да тръгнем с ясната визия затова какви ще бъдат разходите, които ще вложим, какви ще бъдат приходите, които ще получим, къде ще бъде реализирана тази електрическа енергия и на каква цена.
Водещ: Добре, сега нека да има няколко варианта, вече разбирам – единият е да се продадат, който май не е много сериозен този вариант, май няма много кандидати, така ли е госпожо Петкова?
Теменужка Петкова: Има инвеститорски интерес като цяло към самия проект „Белене“, като такъв.
Водещ: Но не е да продадем реакторите и да изчезнат извън страната?
Теменужка Петкова: Ние не отхвърляме нито един от вариантите. Но първо сме длъжни да опитаме с вариант, който да ни даде възможност да проверим какъв е инвеститорският интерес. Това може да се случи чрез провеждане на една публична и прозрачна процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, от която ще стане ясно този инвеститорски интерес, който е налице към момента , дали ще бъде потвърден. Ако се намерят инвеститори за изграждане на АЕЦ „Белене“, който проект да бъде изграден изцяло като частен проект и да бъде икономически обоснован и съответно държавата да не поема гаранции държавни, да не поема сключването на договори за дългосрочно изкупуване на електрическата енергия, то тогава няма проблем този проект да бъде реализиран.
Водещ: Това най-евтиният вариант ли е за АЕЦ „Белене“?
Теменужка Петкова: Трудно е да се каже дали това е най-евтиният вариант за АЕЦ „Белене“ като се има предвид, това че до този момент на площадката на АЕЦ „Белене“ са извършени разходи, които са в размер на 1 милиард и 400 милиона лева. Сега предстои да дадем до края на годината, до 15 декември още 1 милиард и 200 милиона, за да придобием тези реактори и от друга страна тази площадка на „Белене“ притежава всички необходими разрешителни, всички необходими лицензи, така че тя да може в максимално кратки срокове да започне да действа на практика.
Водещ: А вариантът „Козлодуй“?
Теменужка Петкова: Варианта „Козлодуй“ също го обсъждаме. Това е възможен вариант.
Водещ: Той по-скъп ли би бил?
Теменужка Петкова: Трябва да се направи един задълбочен анализ в тази посока.
Водещ: Още не е направен?
Теменужка Петкова: Не е направен такъв анализ. Първо искаме да придобием оборудването, след което ще се опитаме да намерим и инвеститор за проекта „Белене“ като отделим активите в една отделна проекта компания, което ще ни даде възможност да реализираме този проект или поне да се опитаме да го реализираме като частен проект и съответно тогава, ако не са налице инвеститори, които да проявят този интерес или по-скоро да потвърдят…
Водещ: А те дали са се появили, въпросът е сериозни ли са?
Теменужка Петкова: Да, има две компании, които проявяват такъв интерес.
Водещ: От Изток или от Запад, поне това кажете?
Теменужка Петкова: Предпочитам на този етап да не коментирам тези неща, съвсем скоро ще стане ясно. Нека първо да приключим този процес, свързан с придобиването на реакторите. Знаете че сме на финалната права. Успяхме да подпишем споразумение с нашите партньори от „Росатом“, от „Атомстройекспорт“. Това споразумение смея да твърдя, че е доста добро за България и всички ние трябва да се радваме.
Водещ: Опростените лихви, всъщност?
Теменужка Петкова: Да, нашите партньори от „Атомстройекспорт“ ни опростиха лихвите, които текат от датата на излизане на решението, т.е. от 14 юни 2016 г. до датата на плащане. Вие знаете, че това са лихви, които са в размер на 167 хиляди евро на ден. Това е една убийствена лихва, която е трудно поносима за всеки един търговски субект. Така е. Но срещу тези милиарди ние на практика ще получим 2 реактора. И трябва да мислим как по най-добрия, по най-икономически обоснования начин тези реактори да бъдат реализирани и оползотворени. Просто трябва да се опитаме от дефекта да постигнем ефект, това е което трябва да направим. Повярвайте, не е лесно, но всички ние, цялото правителство сме ангажирани с този процес. Знаете, че за да се стигне до това благоприятно решение за нашата страна, изключително много допринесе диалогът, който съществува между премиера Борисов и президента Путин. След това ние направихме една съвместна работна група между Министерство на енергетиката и „Росатом“. Тази работна група работи в много добър диалог и успяхме наистина да договорим много изгодни за българската страна условия. И нещо много важно – успяхме да договорим това, че „Атомстройекспорт“ гарантира и декларира, че няма да има претенции към българската държава, които да са свързани с потенциален инвестиционен спор. Нещо, което е изключително важно и българските граждани трябва да знаят това – съществува вероятност, след като има един такъв търговски спор между два търговски субекта, каквито са в случая НЕК и „Атомстройекспорт“, знаете че от тези 7 иска, които „Атомстройекспорт“ предяви, три от тях бяха уважени, които са свързани с поръчаното през 2008 г. оборудване, останалите четири, които са свързани с претенциите във връзка с прекратяване на проекта, бяха отхвърлени като неоснователни. Но това не би попречило на „Атомстройекспорт“ съответно да заведе и дело за нарушаване на инвестицията срещу българската държава. В рамките на тези преговори, които ние проведохме, „Атомстройекспорт“ декларира и беше подписано споразумение между Министерство на финансите в качеството му на представляващ българската държава и „Атомстройекспорт“, че „Атомстройекспорт“ няма претенции инвестиционни към българската държава.
Водещ: Т.е. като си вземе сега тези милиарди, руснаците ще спрат да ни съдят повече за каквото и да било?
Теменужка Петкова: Да. От по-нататъшни спорове във връзка с този проект.
Водещ: Вие понеже отдавна ровите „Белене“ и в предишното ви качество, сега вярвате ли, че нещо ще излезе от това, което прави прокуратурата? Защото вие веднъж вече сте давали документи, други са давали. Сега?
Теменужка Петкова: Аз виждам, че прокуратурата работи много усилено във връзка с проекта „Белене“. Наистина аз от много отдавна се занимавам с този проект, с всичките проблеми.
Водещ: Вие много добре знаете за какво става дума, госпожо Петкова, вие сте от най-запознатите хора.
Теменужка Петкова: Да, така е. Знам, може би почти всичко знам за проекта, но сигурна съм, че прокуратурата ще излезе с решения, които ще дадат възможност да възтържествува справедливостта.
Водещ: Добре, но вие сте инспектирали този проект, така да се каже, в предишното ви качество. Смятате ли, че с двете обвинения, които са повдигнати на двамата министри Делян Добрев и господин Димитров, ще се изчерпат виновниците?
Теменужка Петкова: Аз първо не мога да твърдя кой точно е виновен в тази ситуация. Прокуратурата е тази, която може да се произнесе. Тя притежава всички способи да разследва целия този процес. Това, което аз мога да кажа, че сигурна съм, че в резултат на разследването на прокуратурата ще се стигне до истинските виновници затова днес ние да плащаме тези милиарди. Това което мога да кажа и това, което документите показват в Министерство на енергетиката е свързано с действията, които Делян Добрев в качеството си на министър на икономиката, енергетиката и туризма през 2012 г. е предприел са следните – на първо място, така разбирам, че прокуратурата твърди, че не са налице документи, от които да е видно, че той е предприел някакви действия по отношение разпореждането към БЕХ и към НЕК след спирането на проекта „Белене“.
Водещ: Да, дори Драгомир Стойнев каза – аз спрях плащанията, аз уволних шефовете на БЕХ, а Делян Добрев си е мълчал и само е трупал фактури.
Теменужка Петкова: Министърът на енергетиката по това време господин Добрев е издал още през юли месец 2012 г. протоколно решение, с което много ясно е заявил на БЕХ какво следва да се направи във връзка с приемането на бизнес програмата на БЕХ, а именно да се предприемат всички необходими действия, така че бизнес програмата на БЕХ, който включва в своята структура всички предприятия от държавната енергетика, включително и НЕК, да приведат своята дейност в съответствие с решението на Министерски съвет и на българския парламент за спиране на проекта АЕЦ „Белене“. Министърът може да направи това с протоколно решение, да разпореди да се приведат в съответствие всички действия на БЕХ и групата на БЕХ. Така че министър Добрев е предприел необходимите действия. Освен това в периода на министър Добрев, аз лично проверих, изисках от НЕК информация, не са извършвани плащания във връзка с този договор. Има издадена фактура. Никой не може да спре „Уорли Парсънс“ да издаде фактура на НЕК.
Водещ: Като дължи пари НЕК, те ще си фактурират. И аз ако ви дължа пари, и вие ще ми издавате документи.
Теменужка Петкова: Така е, да. Но ако имате информация съответно от адвокатската компания, която се занимава с арбитражното дело и тази адвокатска компания ви съветва да не пристъпвате към прекратяване на този договор, тъй като „Уорли Парсънс“ са архитект-инженер по проекта и той ще бъде изключително важен свидетел в предстоящия арбитраж, не знам доколко е целесъобразно да се пристъпва към такива действия. Министър Добрев тогава е разпоредил да се предприемат незабавни действия и да се предоговорят условията на договора с „Уорли Парсънс“, така че да се минимизират плащанията към „Уорли Парсънс“ и той да се ограничи единствено и само до функцията си на технически надзор по този проект. Това се случва и на 9 януари 2013 г. договорът е предоговорен. Условията са предоговорени. И всъщност се стига до намаляване на цената. И ако тя е 4 милиона и 400 хиляди на месец, тя се свива до 890 хиляди. И това е съобразено в самия договор, в самия протокол ясно е посочено, че това се прави в изпълнение на решението на Министерски съвет за спиране на проекта „Белене“.
Водещ: Нямаме повече време, но има ли нефт в Черно море, да или не?
Теменужка Петкова: Както всички чухме има, разбира се, безспорно има нефт в Черно море. Смятам че това наистина е една много добра новина за всички българи. И ние трябва наистина да сме радостни от това, което се случи.
Водещ: Благодаря ви, че бяхте тук.

 

от Агенция Фокус

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments