Инвестирани са 350 милиона лева в опазването и чистотата на Черно море

0
182

Българското правителство полага целенасочени усилия за повишаване чистотата на водите, което директно се отразява върху здравето на хората, съхранението на разнообразието на морските обитатели и развитието на туризма. За постигането на това по Оперативна програма “Околна среда 2007-2013 г.” са инвестирани близо 350 милиона лева. Това каза в Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Днес в морския град тя участва в среща на високо равнище по повод Международния ден на Черно море.
Средствата са инвестирани в изграждането и реконструирането на пречиствателни станции за отпадъчни води по цялото крайбрежие. Три са новоизградените пречиствателни станции – Бургас-Банево-Ветрен-Минерални бани, Бургас-Горно Езерово и Созопол. Със средства от новата Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.” ще се изграждат пречиствателни станции в Приморско и в “Златни пясъци”, с което се покриват всички големи курортни селища по крайбрежието.
В днешната среща участваха представители на страните по Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване – България, Грузия, Румъния, Руската федерация, Турция и Украйна, както и представители на Черноморската комисия, ЕС, Международната комисия за опазване на река Дунав, академичните среди, дипломати, министри, бизнеса и неправителствения сектор.

 

от БТА

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments