Чекирането с пръст става официален вход за болниците

0
210

Приемът в болница от 1 ноември ще става изцяло чрез системата за пръстова идентификация, която от юли започна да работи пилотно в лечебните заведения. От вторник чекирането с пръст ще е задължително при прием в болница, като са предвидени и някои изключения.

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заявиха , че болниците са готови за официалния старт на пръстовата идентификация и всички партньори са подписали допълнителни споразумения към договорите си с касата за прилагането й. Занапред липсата на чекиране при хоспитализация ще е повод касата да не плати извършената от болницата дейност.

Чекирането с пръст трае около половин минута, като ангажимент на болниците бе да се снабдят с достатъчен брой чекиращи устройства, които да поемат обичайния поток от пациенти. За своя сметка болниците бяха задължени да си купят чекиращи устройства на стойност 286.80 лева всяко, като някои от по-големите болници са купили между 50 и 80 устройства.

При чекирането се сканират точки от пръста, които се шифроват още в устройствата, на които полагаме пръста си. Пръстови отпечатъци няма да се събират и няма да се съхраняват, каквито са най-сериозните резерви срещу този род идентификация.

Все пак са предвидени и изключения за някои особени случаи, както и за случаите, в които пациент категорично откаже да се чекира с пръст.

Пациентът има право да откаже чекиране с пръст

При отказ на пациента за пръстова идентификация болницата ще трябва да уведомява районната здравна каса, която да изпрати инспектори на място, които да го убеждават в ползата от тази мярка и че тя му дава власт да контролира изразходването на парите от здравните му вноски.

Ако пациентът все пак не иска да се чекира с пръст, той ще може да се регистрира в болницата с ЕГН и лична карта и дори с персоналния идентификационен код (ПИК) от НАП, ако разполага с такъв.

В тестовия период на системата от юли досега около 300 000 души са се регистрирали в системата, а категорично са отказали приблизително 100 души.

Спешните случаи първо се приемат, после – регистрират

Хората в критично състояние, което налага незабавна хоспитализация и лечение, първо ще бъдат приемани и едва след това регистрирани.

Това трябва да стане в първия възможен момент и преди напускането на лечебното заведение, когато човек отново полага пръст на чекиращите устройства.

Деца и хора със специфични професии няма да се чекират с пръст

Децата до 14 години и хора със специфични професии попадат в изключенията и те няма да се идентифицират с пръст, а чрез ЕГН и лична карта. За новородените бебета, на които още не е издадено ЕГН, регистрацията ще е по болничния номер от медицинската документация.

Хората с увреждания и онези, които са неспособни да се справят сами, се представляват от своите законни представители и придружители.

Сред хората със специфични професии, чийто епидермис е увреден и не подлежи на сканиране, са работещите с абразивни химически вещества.

По данни на касата под 3% от хората страдат от такива увреждания или пък имат липсващи пръсти. Те ще се идентифицират в болниците и останалите медицински звена както и досега с лични карти.

Известие по телефона къде си се лекувал и колко е платила НЗОК

След пускането на системата ще заработи и мобилно приложение, чрез което пациентът може да проследи каква сума ще плати НЗОК за лечението му и дори да спре плащането, ако види, че то се отнася до процедури, които не са му извършени, или е за болница, в която не е стъпвал.

Отделно от това по време на самия престой в болницата пациентът също ще може през мобилното приложение да докладва за проблем и да предизвика проверка от страна на здравната каса.

Догодина системата трябва да бъде въведена в аптеките и при личните лекари

През тази година системата ще бъде внедрена само в болниците, но през следващата трябва да бъдат включени и аптеките, личните лекари, специалистите.

Затова се предвижда възможност при получаването на лекарства от аптеката болният да може да декларира списък с хора, които имат право да ги получават вместо него.

Това се прави най-често за болни, трудно подвижни и възрастни хора, за които посещението на аптеката е трудно. Подаването на списъка може да стане навсякъде, където системата функционира – при джипито, лекар-специалист или директно в аптеката, като удостовери накрая с полагане на пръст, че иска тези хора да му взимат лекарствата.

После при получаването на медикаментите упълномощените от него хора ще се чекират със собствените си пръсти.

 

от МЕДИАПУЛ

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments