Кристалина Георгиева: Оставката ми не е отмъщение към Бойко Борисов

0
172

България сега ще има и еврокомисар, и шеф в Световната банка. Това заяви Кристалина Георгиева. Тя посочи като причина за оставката й от заместник председателското място в Европейската комисия – уникалната възможност българка да стане първият главен изпълнителен директор в Световната банка.
В интервю за БНТ Кристалина Георгиева определи като конспиративни теории предположението, че оттеглянето й като заместник-председател на Европейската комисия е отмъщение към премиера Бойко Борисов и отхвърли опасенията, че оставката й ще повлияе на изборния резултат у нас.

Аз мисля, че отговорът на въпроса защо е очевиден. За мен и за страната ни това е уникална възможност да имаме българка като първия главен изпълнителен директор на Световната банка. Това, което ме привлича в новата работа е, че в света, в който живеем все повече проблеми от климатични промени до миграция изискват глобални решения. Институции като Световната банка имат огромно значение за това тези решения да работят. Да вземем бежанската криза – работа, добри условия на живот, това е, което ще спре вълната на хората, заляла Европа и застрашаваща нашата сигурност, твърди Кристалина Георгиева.

Оставката на й идва малко повече от седмица преди президентските избори у нас и веднага се появиха спекулации, че това може да повлияе на резултата от вота.

За съжаление календарът на борда на директорите на Световната банка не е синхронизиран с нашия политически календар. Аз съм убедена, че това е една добра новина за България и се надявам, че тя ще работи като такава, казва тя.

Кристалина Георгиева отхвърли предположенията, че напускането на Еврокомисията е отмъщение към премиера Борисов заради номинацията за генерален секретар на ООН.

Много конспиративни теории са в циркулация, те потвърждават поговорката – “Глупостта не ходи в гората”. С премиера Бойко Борисов имаме отлични отношения, ние сме работили, работим и съм убедена, че ще работим добре. Той взе едно правилно решение тогава, когато негови колеги от Източна Европа му поискаха да даде още един последен шанс на региона да се пребори за позицията генерален секретар, той ми го предложи, благодаря му за това, сега това е минало. Аз съм убедена, че и той като мен не гледа назад, гледа напред. За мен това значи да си свърша добре работата в останалите два месеца, това, което ми предстои да довърша, да се подготвя за новата работа. За него, разбира се, да мисли за избора на следващия български еврокомисар. И да си припомним, България винаги ще има еврокомисар, а сега има еврокомисар и шеф в Световната банка.

Сега страната ни започва обсъждане на кандидатура за нов български еврокомисар. Остава въпросът дали той ще наследи ресорът, за който отговаряше Георгиева – бюджет и човешки ресурси.

Разбира се, че не се наследява, зависи от избора на кандидата и това е работа на правителството. Убедена съм, че те ще се отнесат много отговорно към този избор, ще се консултират с Жан-Клод Юнкер по тази тема и ще има добър заместник. Аз работих 7 години в Комисията за България. Гордея се, че това, което направих за Европа и за нашата страна, особено в използването на еврофондовете, се цени. За мен е голяма чест, че България ме избра да дойда тук. Благодаря на страната ни, много обичам България, работих до сега да може и страната ми да се гордее с мен така, както аз се гордея с нея. Така ще работя в бъдеще, зарича се Кристалина Георгиева.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments