Масово незаконно изкореняване на дървета край с. Огняново

0
192

За масово изкореняване на дървета над река Канина в село Огняново сигнализираха местни жители и собственици на хотелски комплекси в района, предаде БНР. Макар и в частен имот, изкопните работи са недопустими и застрашават както пътя, така и гората наоколо.
Имотът е с площ около три декара и се намира над единствения път, който води до почивните бази в курортното селище. Багер е започнал изкопни работи на терена, който е част от издънкова гора, като е унищожил десетки дървесни видове, а земята и камъните са се свлекли до самия асфалт. След подаден до тях сигнал, служители на Държавно горско стопанство-Гърмен извършват проверка. По горските карти теренът се води самозалесила се гора, а в картите на възстановената собственост на общинската служба „ Земеделие и гори“ имотът е записан като „нива“. През 2010 година собствеността е възстановена на Иван Поюков, а в началото на тази година е сменено предназначението на земята с начин на трайно ползване – селищно образувание. “Направените изкопни дейности са незаконни, застрашаващи пътната инфраструктура и гората наоколо, а в Общината няма представено инвестиционно намерение и проект за съгласуване“, каза кметът на Гърмен Минка Капитанова. “Днес със съдействието на полицията ще бъде издадена и приведена в изпълнение заповед за забрана на изкопните работи в имота”, допълни тя.
Това не е изолиран случай на възстановена по съмнителен път собственост в района, твърдят експерти от Областна служба „Земеделие и гори“ в Благоевград. Според тях почти всички имоти след гребната база на село Огняново са придобити по незаконен начин.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments