Кръстиха площад в Гоце Делчев на покойния Неврокопски митрополит Натанаил

0
344

Името на покойния Неврокопски митрополит Натанаил ще носи площад в центъра на град Гоце Делчев. Той се намира между улиците „Бяло море“ и „Търговска“. Общинският съвет прие с абсолютно мнозинство предложението на кмета на общината Владимир Москов. По този начин местната власт почита делото и паметта на владиката, който разви широка духовна и родолюбива дейност приживе.

Натанаил бе митрополит в Неврокопска епархия от 1994 година до кончината си на 16 ноември 2013 година. Отиде си от този свят навръх своя 61-ви рожден ден. Неврокопчани помнят активната му работа като духовник за подпомагане на социално слабите граждани и моралната подкрепа на младите хора, за изграждането на много православни храмове. Обсъжда се и идеята на площад „Неврокопски митрополит Натанаил“ да бъде поставена паметна плоча с барелеф на владиката.

„Натанаил бе истински християнин и водач на църквата. Много голям патриот и българин. Човек с огромна душа. Още при поемането на Неврокопска епархия направи много за духовенството, за строителството на православни храмове. Отворен към проблемите и болките на другите. Истински духовник. Стараеше се да помага на всички. Проповядваше вярата, предаваше тази вяра на миряните. Уважаваха го и зад граница, не само духовници, но и политици, и държавници”, каза кметът Владимир Москов.

 

от ПИРИНСКО.КОМ

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments