Говори Аспарух Никодимов

0
178

Най-успешният клубен треньор у нас Аспарух Никодимов направи пред „Тема Спорт” подробен анализ на играта на ЦСКА от началото на сезона, като посочи силните и слабите страни в представянето на отбора.

Г-н Никодимов, виждате ли сериозна промяна в играта на ЦСКА, за каквато треньорът Едуард Йорданеску твърди, че има през последните два месеца? Той излезе със специално обръщение на сайта на клуба…
– При всички положения играта не е това, което искаме да виждаме. На мен лично не ми харесва. Конкретно срещу Монтана двата гола бяха отиграни добре, но никой футболист не можа да ме впечатли. Действаше се доста грешно и безцелно. Подаваха си без никаква полза от това. При защитата също нещата не са добре. До голяма степен се играе грешно, не се подсигуряват… Крайните защитници се включват в атака, опитват да комбинират, правят грешен пас и оттам увисват като прани гащи.

Тези грешки ги
наблюдаваме
постоянно

от началото на сезона и все още не са изчистени, а трябва да са, защото са елементарни. И защото един силен отбор ще те накаже. Както стана на Арсенал – Лудогорец. Срещу по-скромни съперници можеш да поекспериментираш, но в никакъв случай не бива да правиш такива пропуски. Имам и конкретен пример с поведението на Манолев във Вечното дерби при първия гол на Левски. Тогава не се огледа, покри засадата, отиде нескопосано да посрещне съперник, прокараха му топката между краката… Един опитен защитник не може да прави такива грешки. Трябва да се вземат в ръце и да мислят на терена. Футболът не е просто тичане и ритане на топката. Има си тактика и дисциплина, които трябва да се спазват. За централните защитници вече съм коментирал. Ясно е, че трябва да се привлече нов играч за тази позиция, който да командва, да ръководи другите, да има опит и класа. Капитанът Чорбаджийски е млад и зелен. Не той води играта, а играта води него. Онзи другият

Рафа Перес си живее в
някакъв паралелен свят

той е в съвсем различна вселена. И в крайна сметка настава такъв див разнобой, че отбраната е като разграден двор. ЦСКА има нужда от фигура като Димитър Пенев, Симолията и Джеки, който да командва и ръководи защитата. Като каже „Тегли!”, да теглиш, а не като Манолев – да остава на пет метра зад другите бранители. Лудогорец си има такъв човек като Моци. Вярно, на фона на Арсенал е много по-слаб отбор, но в българското първенство няма никакви проблеми. Докато ЦСКА се мъчи да бие последния Монтана. Това е достатъчно красноречиво. Да, в играта на отбора има някакъв напредък, но за мен е крайно недостатъчен.
Отбелязахте слабостите в защитата, а как виждате атаката на отбора?
– Виана играе все по-слабо. Може да се касае и за някакъв проблем с психиката, но не мисля. Факт е, че върви само надолу. Лошото е, че всички около него му завъртяха главата след силния старт и го

изкараха едва ли
не суперзвезда

Може би си е повярвало малко повече момчето. Вече не може да има и оправдание с контузията, защото мина месец и половина, откакто се върна на терена. Но него все още никакъв го няма. Със слабите отбори всеки може да играе силно, трябва да си водеща фигура и в големите мачове, в дербитата. А срещу Левски Виана съвсем се загуби. Разбира се, проблемите не са само с него. Очевидна е липсата на изненада в предни позиции. Нямаме футболист, който може да тръгне сам от втора позиция, да преодолее няколко защитници, да ги увлече, да отвори пространство. Липсва извеждащият пас, който да изненада отбраната. Дано се намери такъв човек, защото има голяма нужда. Нужен е футболист, който да ускорява атаката, да се включва на скорост. И в крайна сметка се получава така, че ЦСКА играе скучновато, рутинно, предвидимо, шаблонно… И други епитети могат да се измислят. Не виждам и добър шутьор в отбора. Забележете какво се случва с ударите извън наказателното поле…
Кои са добрите страни все пак?
– Прави впечатление, че Йорданеску уцели няколко смени в три поредни мача. Явно има усет към този елемент. Решиха му мачовете резервите, което е хубаво. Халфовата линия също вече е по-стабилна с Пинто, Бумал и Симао. Но пак казвам, че от тях никой не е способен да пробие в предни позиции и да донесе някаква съществена изненада. Симао има добър пас, но доста още може да се иска от него. Напредъкът в отбора е бавен. Налице е някакъв, но не е съществен. Трябва да се претопят грешките и играчите да влизат в релси. Нужно е да мислят като един отбор, като едно цяло. Може и да не се обичат, не е задължително, но трябва да се уважават. Да играят по-разнообразно и да се раздават до край. Това са елементарни изисквания.
Смятате ли, е вече има по-добра химия и сработеност в състава, както твърди Йорданеску?
– Каква сработка? На мач се правят по две-три добри комбинации и толкова. Говорим за цял мач! Каква сработка е това? Ти трябва да усещаш инстинктивно какво прави партньорът ти на терена и как мисли. При нас това изобщо го няма, а

да не говорим пък
за някакъв изграден
стил на игра

Нали го казах – безцелно, шаблонно разиграване и толкова. Нито има скорост, нито изненада. За статичните положения „Тема Спорт” вече няколко пъти писа, чета редовно, и съм абсолютно съгласен. Просто се вдига топката и където отиде – там. Никаква мисъл, нищо свежо или заучено. За три месеца трябваше да се измисли нещо по този елемент, но напредък – никакъв.
Какво е мнението ви за головете на Милчо Ангелов срещу Монтана? Може ли той да бъде от полза на първия отбор?
– На ЦСКА му е нужно движение в наказателното поле и Милчо направи добро впечатление точно при този елемент. И при двата си гола той се измъкна, изпревари съперник и реализира. Очевидно е, че има данни и трябва да се работи с него. Може и да му е провървяло, но не мисля, защото това не са случайни голове. Трябват си качества, за да ги реализираш. Подобно движение говори, че

Милчо усеща футбола

има инстинкт и това е радващо. Трябва обаче тази основа при него да се надгради с индивидуална работа.
Друг млад футболист получава повече шансове напоследък – Александър Георгиев (19 г.). Какво е мнението ви за неговата игра?
– Прекалява с индивидуалните действия, но разполага с добра бързина и техника. Трябва да играе редовно, за да не му падне гарда. Важното е, че се разчита на доста българи и то млади. Левски нали ни бъзикаше, че не сме ЦСКА. А те какъв Левски са, като останаха без юноши, които да са титуляри? Наблъскаха се с всякакви народности и какво от това?
Добре ли се справи Петрус Бумал, след като се наложи да играе в последните 3 мача?
– Добри впечатления имам от него, той е школуван, доста солиден в защитен план, отнема добре топката. Но в атака не го виждам, а и физически все още не е напълно готов. В ЦСКА вече няма футболисти като от моето време. Тогава се тичаше през цялото време от пеналт до пеналт.

Скъсваш си
джигера
от бягане

и играеш и в атака, и в защита. Сега не е така, нямат сили футболистите.
В събота предстои двубой с Локо Пловдив пред празни трибуни, какво очаквате от срещата?
– Не го разбирам това наказание. Наказват те 3000-4000 лева, а после те ощетяват с още 20-30 хиляди заради липсата на публика. По-добре да бяха пратили мача на неутрален терен, пак щеше да има голям брой фенове. А има и друг абсурд – Монтана и Дунав посрещат Лудогорец в Разград, а Локо Горна Оряховица домакинства на Локо Пловдив на „Лаута”. Това ни е управлението на футбола. Големи играчи бяха, но са слаби ръководители. Интересно ми е, ако сега Боби и Лечков играеха, дали щяха да искат да пътуват като панаирджийски мечки из страната, а не да си домакинстват по градовете? Щяха да ореват света. Но това тях вече не ги интересува.

Нали станаха
големите босове

Що се отнася до мача ЦСКА – Локо Пловдив – Локо е солиден отбор, с доста опитни футболисти. ЦСКА не може да си позволи да губи точки на свой терен, така че е задължен да победи. Още повече предвид това, че предстои мач с Лудогорец и ЦСКА трябва да влезе в него с добро самочувствие и увереност. Мисля, че точно гостуването в Разград ще даде много отговори относно перспективите пред този състав на ЦСКА.

от Тема Спорт

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments