Борисов увековечен в капсула на времето, вградена в рестартиран строеж на язовир

0
145

Лиляна Павлова се надява правителството да остави диря за поколенията, сравнима с Панагюрското съкровище.

Възобновеното строителство на язовир даде повод на правителството да вгради в основите на съоръжението капсула на времето, увековечаваща строеното от премиера Бойко Борисов. Самият той не присъства на състоялата се във вторник церемония, на която слово произнесе министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и положи капсулата, след като изчете посланието в нея.

В него се говори за водата като извор на живот, за Панагюрското златно съкровище, за българската история и народната памет, за Димитровден и т.н. Специално се отбелязва, че възобновяването на строителството на язовир “Луда Яна” става при втория мандат на премиера Борисов.

Посланието, с чийто пълен текст може да се запознаете тук, завършва с думите:

“Днес, 25 октомври 2016 г., при управлението на второто правителство с министър–председател Бойко Борисов, започваме реалното изграждане на язовир „Луда Яна“. Вграждаме това послание в стената му с надежда, че когато след 100 години то бъде прочетено, България ще бъде богата, мирна и просперираща държава. Ние поставяме основите на това и вярвам, че с общите усилия на всички мъдри и родолюбиви хора у нас ще успеем да го постигнем.”

Инвестицията е изключително важна и, надявам се, както България е известна с Панагюрското съкровище, ние да оставим за поколенията нещо също изключително важно, заяви министър Павлова. Надявам се, съоръжението, което ще бъде изградено, и капсулата на времето, която ще вградим в язовирната стена, да останат за поколенията и след сто години направеното да бъде оценено, добави тя.

Строителството на язовир “Луда Яна” е започнало преди 30 години, но е прекъснато за 16 години, за да стартира наново сега. Доизграждането му ще струва 56.3 млн. лв. с ДДС. От тях 80% са заем от Световната банка, а останалите съфинансиране от държавния бюджет.

Съоръжението трябва да реши проблема с недостига на вода за около 45 000 души в община Панагюрище и част от общините Пазарджик и Стрелча, както и на големи промишлени предприятия.

“Положените усилия от нашето правителство в рамките на двата мандата, заедно с подкрепата на Световна банка, дадоха резултат и позволиха този чакан от повече от 30 години проект да се случи”, каза Павлова.

Това не е първият строителен обект, в който се вгражда капсула на времето, увековечаваща Бойко Борисов. Така например през 2010 г. той направи втора първа копка на многофункционалната спортна зала в София (сегашната “Арена Армеец”) и положи в основата й капсула с послание до бъдещите поколения.

Довършването на язовир “Луда Яна” е част от проект за развитие на общинската инфраструктура, който се финансира чрез заемно споразумение от Световна банка. Той беше подготвен още по времето на тройната коалиция и негов идеолог е бившият и вече покоен зам.-министър на регионалното развитие Димчо Михалевски.

Строител на обекта е консорциум “Щрабаг – Станилов”, в който влизат австрийската “Щрабаг”, българското й подразделение и българската компания “Станилов”.

Язовирът трябва да бъде довършен за 900 дни. Предвижда се строителството на всички подобекти да приключи до март 2019 г., но Павлова изрази надежда това да стане предсрочно.

Общият обем на язовир “Луда Яна” ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м.

Ще бъдат изградени модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и други съоръжения.

За изпълнението на обекта ще бъдат разкрити около 350 работни места, а след завършването му се предвижда на него да работят 30 служители.

Съоръжението ще водоснабдява град Панагюрище, селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица, а също и мина “Радка” и площадките на “Оптикоелектрон” и “Асарел”.

Язовирът ще може да осигури водоподаване и за населени места от общините Пазарджик и Стрелча.

Строителството на язовир “Луда Яна” започва през 1986 г. и прекъсва през 2000 г. с изградена частично язовирна стена и допълнителни съоръжения. След задълбочено изследване на геоложкия и сеизмоложки риск е установено, че изградената до момента стена отговаря на всички изисквания за здравина и качество и може да бъде надградена, но останалите съоръжения ще бъдат разрушени и строени наново.

 

от MEDIAPOOL

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments