Цецка Цачева биха подкрепили 32 на сто от вероятните гласували, Румен Радев– 22 процента, според проучване на Центъра за анализи и маркетинг

0
175

За кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева биха гласували 21, 7 на сто от всички анкетирани и 32 на сто от вероятните гласували, а за подкрепения от БСП Румен Радев – 14, 8 на сто от всички и 22 процента от вероятните гласували.
Това показва проучване на Центъра за анализи и маркетинг, направено сред 1009 души между 15 и 22 октомври и представено днес в Националния пресклуб на БТА. Изследването е част от собствената изследователска програма на Центъра за анализи и маркетинг.
Красимир Каракачанов би получил 6, 4 на сто от всички и 9,1 процента от вероятните гласували, Ивайло Калфин – 4, 9 на сто от всички и 6,3 на сто от вероятните гласували, Трайчо Трайков – 4, 5 на сто от всички и 5,6 процента от вероятните гласували. Според изследването Веселин Марешки биха подкрепили 4,2 на сто от всички и 5, 3 на сто от вероятните гласували, Татяна Дончева – 3, 3 на сто от всички и 4, 5 на сто от вероятните гласували, Пламен Орешарски – 1, 2 на сто от всички и 2, 8 процента от вероятните гласували. Жорж Ганчев би получил един процент от всички гласове или 1, 4 на сто от вероятните гласували.
“Не подкрепям никого” отговарят 6, 9 на сто от всички и 5, 7 на сто от вероятните гласували.
Първите три места са безспорни и много трудно могат да настанат размествания, коментира Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.
При балотаж според данните доста се сближават процентите между Цецка Цачева и Румен Радев – 27, 4 на сто от всички анкетирани за Цачева срещу 25, 9 на сто от всички за Радев или 43 на сто от вероятните гласували за Цачева срещу 41 на сто от вероятните гласували – за Радев. “Не съм решил” отговарят 10 процента.
Резултатът от втория тур се очертава неясен и зависи от няколко фактора, сред които от апела на лидерите на партиите на отпадналите кандидати как да се гласува на втори тур, отбеляза Павлов. Това сближаване се получава, защото, с изключение на гласоподавателите за кандидата на РБ – Трайчо Трайков, поведението на гласувалите за останалите кандидати е еднотипно – на втори тур половината няма да гласуват, а от другата половина две трети клонят към Радев, а една трета – към Цачева, обясни той.
Според данните 55, 2 на сто смятат, че новият президент трябва да бъде мъж, 22 на сто – жена, според 45, 4 на сто новият държавен глава трябва да е с евроатлантическа ориентация, а 22, 9 на сто – с проруска ориентация, 52, 3 на сто смятат, че трябва да е политик с доказан опит, а 32, 7 на сто – ново лице.
Според социолозите вероятната активност на тези избори ще бъде между 3 400 000 – 3 500 000 души, като няма как да падне под 3 200 000 души или да се повиши над 3 800 000 души. Според данните 74,1 на сто знаят, че гласуването е задължително, но само 57 процента твърдят, че знаят какви са последиците от негласуване.
На предстоящия референдум декларират, че ще гласуват със сигурност 57, 9 на сто, 25, 5 на сто се колебаят, а 13,7 на сто заявяват, че няма да гласуват.
В проучването 57,1 на сто отговарят, че подкрепят идеята народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, 43,8 на сто подкрепят въвеждането на задължителното гласуване на избори и референдуми, а 26, 4 на сто не го подкрепят, а 62,5 на сто подкрепят годишната субсидия, отпускана на партиите и коалициите, да бъде лев на получен действителен глас.
Изследването показва още, че 55, 5 на сто заявяват, че по-скоро не одобряват замяната в последния момент на българския кандидат за генерален секретар на ООН, а 21,2 на сто по-скоро одобряват.
52 процента отговарят с “по-скоро не” на въпрос трябва ли България да подкрепи продължаването на икономическите санкции спрямо Русия заради анексирането на Крим и събитията в Източна Украйна, а 16, 9 на сто отговарят “по-скоро да”. /ММ/

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments