Програмата” Еразъм+ ” се насочва към професионалното образование

0
173

Професионалното образование и обучението за възрастни хора са нов фокус в европейската програма “Еразъм+” за 2017 г., обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева днес на конференция. За следващата година е предвиден с 14 процента по-висок бюджет по “Еразъм+”, а за тази година той е 27.4 млн. евро, съобщи министърът.
“Еразъм+” е най-известната програма за обмен, финансирана от ЕС. Тя има за цел подобряване на уменията и пригодността за заетост, както и модернизиране на образованието, обучението и работата с младежта. Подкрепят се международни партньорства между институции и организации, работещи в образованието, обучението и младежта за стимулиране на сътрудничеството и изграждане на връзки между образованието и трудовия сектор, за да се преодолее липсата на умения, която се усеща в цяла Европа и в България.
Проучване на ЕК показва, че 92 на сто от работодателите търсят личностните черти, за чието изграждане допринася “Еразъм+” – толерантност, увереност, умения за решаване на проблеми, любознателност, познаване на собствените силни и слаби страни и решителност, когато се взема решение за наемане на работа, каза министър Кунева. Тя обясни, че тестове, направени преди и след периодите на обмен в чужбина, показват, че при студентите по програмата тези личностни черти са по-силно изразени дори още преди обменът да е започнал. Когато се върнат, разликата в степента на изразеност на тези черти нараства средно с 42 на сто в сравнение с останалите студенти. “Еразъм+” не само води до подобряване на перспективите за кариера на студентите, но също така разширява техния хоризонт и социалните им контакти, посочи Меглена Кунева.
Директорът на Центъра за развитие на човешките ресурси Татяна Калканова представи две проучвания за предварителна оценка на въздействието на програмата “Еразъм+” и за общественото мнение за нейното изпълнение. Те ще бъдат обективна основа за предстоящата през 2017 г. междинна оценка на “Еразъм+”, която ЕК ще осъществи в рамките на целия ЕС.
Всички критерии обхващат трите ключови дейности на “Еразъм+” – образователна мобилност – училищно образование, професионално образование и обучение, висше образование, образование за възрастни, и младежи; стратегически партньорства и структурен диалог в сектор “Младеж”.

 

от БТА

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments