През миналата година заради бедност и социални причини от училище са се отказали 2300 ученици

0
156

През миналата година заради бедност и социални причини у нас от училище са се отказали 2300 ученици. Не ги делим по етнически произход, но от училищните директори знам, че огромният процент от тези деца са от ромската общност, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева пред журналисти в коментар за проекта за стипендии за ромски ученици.
Тези стипендии са съвместна инициатива на МОН и на Ромския образователен фонд, и участието на нашата държава е 40 процента – това са 12 евро или 24 лева от общата сума за стипендията от 30 евро, обясни министър Кунева. Останалите средства са от Ромския образователен фонд, който дава пари за стипендиите. Средно у нас учениците за успех взимат по 35 лева стипендия, независимо от етноса им, а таванът е 50 лева, каза Меглена Кунева.
Тя съобщи че държавата дава годишно 21 милиона лева за стипендии и субсидии за ученици. Стипендиите от 30 евро са за 700 ромски ученици в гимназията и това би било много голям успех, ако са стигнали до това ниво на образованието, заяви министър Кунева. “Това са ромски ученици в 9-и и в 10-и клас, които десет години са полагали усилия и са се борили с бедност, с предразсъдъци, изградили са характер, борят се със социален и с приятелски натиск да се откажат”, коментира вицепремиерът.

източник: БТА

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments