Полицията ще пази златното съкровище, открито край Приморско

0
159

В Приморско откриха златно съкровище. Става дума за осем големи и 29 малки апликации за ремъците от сбруята на главата на кон. Те са били използвани от собственика му по време на тържествени шествия и празници. Най-вероятно златните украшения са били за коня на местен тракийски владетел. Това съобщи за Труд шефът на местния музей- Даниел Пантов. Находката е негова и на доц. д-р Петър Балабанов.
„В последния ден на разкопките открихме апликациите. Стана с металотърсач и неочаквано, защото според нас още в античността камерите са били разбити“, разказа Даниел Пантов.

Съкровището е поставено като дар в камерата на гробно съоръжение. Запазването му се обяснява с обстоятелството, че при полагането в гроба е било старателно укрито, така че да не бъде намерено при евентуално оскверняване на гробницата. Вероятно могилата е насипана след смъртта на тракийски династ, който е управлявал сегашните териториите на общината по онова време. Съкровището се датира между края на IV и началото на ІІІ в. пр. Хр.

След като е било открито, то е предоставено за съхранение в местната полиция.

 

от ТРУД

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments