Кметът на Банско Георги Икономов и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков направиха първа копка на нов довеждащ водопровод

0
155

Кметът на община Банско и заместник-министърът на регионалното развитие и благоостройството – Николай Нанков, направиха първа копка на нов довеждащ водопровод за гр. Банско в местността “Караманица”. С ритуала се даде старт на строително-монтажните дейности по изграждането на 1810 метра гравитачен водопровод, който ще свърже изградените каптажи „Караманица-2” и „Караманица-3” с каптаж „Усипо”. Това е първият етап от проекта, реализирането на който ще подобри водоснабдяването в южната част на града. За изпълнител е избран ДЗЗД „Караманица 2015”, който за срок от четири месеца следва да изгради гравитачния водопровод. След изпълнението и на втория етап, състоящ се в изграждането на разпределителна шахта и нов напорен резервоар, нови 17 литра/секунда ще достигат до крайните потребители в курорта. Проектът се финансира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и е на стойност 1 128 997 лева без ДДС.

„Недостигът на питейна вода се появи като проблем след развитието на курорта и неговото застрояване. За да отговорим на възникналите нужди, бе необходимо да помислим за допълнително водоподаване. Изминахме дълъг административен път, за да стигнем до строежа на водопровода. Работим по проекта повече от 2 години. С подкрепата на МРРБ и МОСВ, както и със съдействието на Oбластна администрация – Благоевград, през следващата година градът ще има повече и по-качествена питейна вода” заяви Икономов по време на събитието.

Заместник-министър Николай Нанков сподели удовлетворението си от стартирането на строителните дейности по изграждане на нов довеждащ водопровод за гр. Банско. По неговите думи „това е проект с висока добавена стойност, проект, който ще бъде от изключителна полза за един от водещите курорти в България и Европа”.

Церемонията по първа копка бе уважена още от областния управител –
г-н Бисер Михайлов, управителя на „ВиК”-Благоевград – инж. Росица Димитрова, директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” – г-жа Вангелия Иванова и директора на НП „Пирин” – г-н Росен Баненски.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments