Цветан Цветанов пред Крачунов: Има опасност от нов сценарий ” Костинброд”

0
157

– Г-н Цветанов, предизборната кампания е в средата. Какво Ви впечатли най-силно в изминалите 15 дни?
– Наблюдавам изключително голям заряд по време на всички срещи, които провеждаме в цялата страна.

Има сериозна съпричастност към подготовката и подкрепата за г-жа Цецка Цачева и вицеадмирал Манушев.

Много силно впечатление от неформалните разговори, които водим с хората ми направи убеждението на хората, че няма друга алтернатива освен ГЕРБ.

Спечелването на президентските избори ще бъде гарант за стабилността на страната и успешния мандат на Бойко Борисов.

– Да, но обявените от Би Ти Ви резултати от предизборния дебат между Цачева и генерал Радев става ясно, че подкрепата за кандидата на левицата е с 20% повече. Вашият коментар?
– Аз смятам, че единствената реална социология може да бъде видяна, когато се правят срещите на съответните кандидат-президентски двойки с хората. Избирателите са тези, които са работодатели на бъдещите президент и вицепрезидент.

Мога да ви уверя, че от всичките срещи, които правим ежедневно, виждам каква е положителната емоция и обществената нагласа за подкрепата на г-жа Цачева и вицеадмирал Манушев.

– Как ще коментирате социологическите проучвания, които към този момент сочат преднина на кандидата на левицата?
– Ние в предизборния щаб на ГЕРБ също имаме социологически изследвания, които въобще не кореспондират с данните, които в момента се обявяват публично.

Изследванията, които ние сме възложили са само с една единствена цел – да бъдат в помощ на евентуална корекция на предизборната кампания и да видим каква е нагласата за подкрепа на президентската ни двойка.

Мога да кажа, че се чувствам удовлетворен. По време на разговорите ми със структурите говорим ежедневно да няма отпускане, за да можем да се мобилизираме и да реализираме добра информационна кампания за президентския вот, да се представим най-силно и да покажем, че днес страната повече от всякога се нуждае от стабилност.

Всички ние можем да сме добри анализатори, когато си припомним периода 2013 – 2014 г., когато на власт беше правителството на Пламен Орешарски.

– По това време избухна аферата „Костинброд”. Очаквате ли подобен сценарий до края на кампанията?
– Най-важното е никога да не забравяме аферата „Костинброд”, която бе режисирана от БСП.

Сега наблюдаваме подобни анонси за сценарий, който биха могли да реализират в оставащите две седмици до изборите.

Призовавам всички български избиратели да не се подвеждат по популистки и несериозни изказвания, а да се възползват от най-ценното право в Демокрацията – правото да гласуваш.

– Защо смятате, че има опасност от повторение на скандала с Костинброд?
– Г-н Крачунов, БСП Лява България няма политическа програма и визия за управление на страната. Те нямат аргументи за да участват в смислени дебати и да представят на обществото различни решения по сложните държавни въпроси.

БСП залага само на популизъм и внушения. Когато нямаш аргументи минаваш в лични нападки или търсиш вината в друг. Като цяло опонентите ни минават на принципа Крадецът вика дръжте крадеца.

– Защо до момента кандидатите за президент не излагат визията си за управление на страната, а си служат с личностни нападки, като тази с дипломата на Цецка Цачева?
– Това са част от възможните инструменти, които някои искат да използват в тази кампания.

Ние от ГЕРБ няма да отговорим по същия начин на агресията и опитите за манипулиране на общественото мнение и нагласи.

– Какъв ще е Вашият отговор?
– Ние ще отговорим с диалог и реални политики. Не очаквайте от нас да водим кампания, която да провокира обществено или междуличностно противопоставяне.

Когато г-жа Цачева и вицеадмирал Манушев бъдат избрани, те трябва да бъдат обединители на нацията. Точно затова г-жа Цачева води изключително добра компания с много ясно дефинирани послания за функционалната компетентност, която трябва да има бъдещия президент. Тя може да изпълни със съдържание президентската институция със знанията, възможностите и компетентността, която притежава.

– Как ще коментирате решението на коалиционните ви партньори да издигнат за президент Трайчо Трайков, който Борисов уволни по време на първото си правителство заради проваления бизнес форум в Катар?
– Когато нямаш необходимия кадрови ресурс, започваш да издигаш и тези, които са уволнени по време на първото правителство на ГЕРБ от премиера Борисов.

– Как си обяснявате скандалната реплика на Радан Кънев към министър-председателя Борисов?
– Няма как да има отговор на атаки от подобно естество. Не бих искал да изпадам в подобна ситуация. Аз бих искал в българския политически живот да се отнасяме с необходимото уважение към всеки един политик и да се вслушваме в различните мнения, но не и в просташките определения.

– Грешка ли беше изказването на премиера Борисов, че ще си подаде оставката, ако ГЕРБ не постигне най-висок изборен резултат на първия тур на президентските избори?
– Не е грешка. Нека да си припомним, че когато има национални избори, било те местни, парламентарни или президентски, всяка партия, която е в управлението, ако загуби, това означава, че трябва да поиска вот на доверие от българските избиратели, защото това би означавало да има разминаване между очакванията на обществото и управленската програма.

Нека припомним 2014 г., когато бяха проведени изборите за европейски парламент. Тогава преднината на ГЕРБ пред БСП беше 11.5%. Тогава нямаше как БСП и ДПС да бъдат оставени да работят заедно при положение, че обществото даде ясен знак, че това не са управляващите, които искат.

– Как ще реагира ГЕРБ при евентуални предсрочни парламентарни избори?
– Аз съм убеден, че предсрочни парламентарни избори няма да има.

– Защо сте толкова убеден?
– По време на многобройните ни срещи с избирателите в цялата страна виждам увереност, че няма алтернатива на управлението на правителството на премиера Борисов. Смятам, че резултатът от президентските избори ще бъде много ясен знак за това, което обществото ще даде като оценка.

Нека да се запитаме каква е алтернативата на правителството. БСП, ДПС и Орешарски, който в момента е кандидат за президент? Та Орешарски е човекът, който представляваше и БСП и ДПС и беше обявен като „експерта Орешарски” от парламентарната група на БСП Лява България и подкрепен по-късно от ДПС.

От тази гледна точка смятам, че българските избиратели са достатъчно разумни и достатъчно са изстрадали всяко едно управление на БСП Лява България.

Оценката на избирателите трябва да бъде дадена и на тези президентски.

– Как си обяснявате рестарта на компроматната атака в някои медии с новите епизоди от сериала „Янева” – „Ченалова”?
– Вижте, когато под една форма искаш да участваш в политическия живот на страната и когато нямаш аргументи и капацитет, преминаваш в атака с компроматните инструменти на пропагандната машина и се опитваш чрез жълти новини да вменяваш на обществото неща, с които всеки можеше да се запознае в началния етап на пускането им в публичното пространство.

Днес обществото се интересува повече от това дали и през 2017 г. ще продължи реализирането на програмата за Енергийна ефективност и икономическия растеж.

Правителството ще осигури над 1 млрд. лева за енергийната ефективност и 223 млн. лева за българското образование. Ще има допълнително финансиране и за секторните политики.

Това са реални политики, които предлага ГЕРБ. Ще се възползваме и от европейската солидарност по проектите, които знаете, че са изключително важни за развитието на всяко едно населено място в страната.

От тази гледна точка смятам, че това са реалните проблеми на страната. Трябва да отговорим и на предизвикателството за цяла Европа по темата с бежанския поток.

По тази причина премиерът Борисов участвайки на срещите с европейските лидери винаги работи за това страната ни да се възползва от повече финансови средства от ЕС, за да можем да укрепим българо-турската граница.

Същевременно правителството прави всичко възможно и за подпомагането на българските общини.

– Очаквате ли до края на предизборната кампания отново да бъде активиран председателя на ВКС Лозан Панов, който вече се изявява като политик?

– Не смятам, че е редно да давам персонални оценки. Г-н Лозанов все пак е председател на ВКС, който е част от съдебната система.

Смятам, че една персонална оценка винаги би могла да се изтълкува много различно.

Обществото само може да си отговори на въпроса кой какво и защо прави и дали има определени интереси.

Нека да се придържаме към това да градим авторитета на българските институции. Мисля, че не е хубаво да се дават персонални оценки и в частност на г-н Панов, когото не познавам лично.

– Седмица преди изборите Слави Трифонов ще направи голям концерт на Орлов мост. Опасявате ли се от провокации от негова страна, които биха довели до промяна в изборния резултат?
– Много са коментарите в тази посока, но аз мога да кажа, че въпреки в неговото шоу съм бил част от сюжета и съм бил обект на коментари от него и сценаристите, нека да отдадем заслуженото за това, което е направил през всички тези години.

За да можеш да бъдеш толкова години гледан и слушан от толкова много български граждани, смятам че трябва да бъдем по-градивни и позитивни.

От тази гледна точка не бих искал да коментирам. Не ми се иска да вярвам, че той би се впуснал в негативни неща.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments