Без инциденти преминаха протестите срещу бежанците в София, Варна и Ямбол

0
218

Без инциденти преминаха протестите срещу бежанците в София, Варна и Ямбол(ОБЗОР)Снимка: Информационна агенция “Фокус”ГалерияСнимка: Информационна агенция “Фокус” Снимка: Информационна агенция “Фокус” София. Мирни протести срещу бежанците се проведоха в градовете София, Варна и Ямбол. Те преминаха без инциденти. Над 200 човека се събраха на протеста срещу бежанците в Ямбол. Протестиращите носеха плакати с надписи: „Не искаме мигранти”, развявайки българския флаг, а на протеста звучаха патриотични песни. Повече от присъстващите бяха млади хора, сред които ученици. Информацията, че в близкото до Ямбол село Бояново ще има бежански лагер от затворен тип внесе повече напрежение сред протестиращите. Протестиращите се събраха пред паметника на Георги Дражев и загиналите във войната ямболци, шествието спря пред Община Ямбол. Основните искания на протестиращите бяха свързани с недопускането на бежанци на територията на България, закриването на вече изградените бежански центрове, да не се предоставя финансова помощ на мигрантите и др. Полицията бе взела необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в града. Освен протест в Ямбол, такива ще има и в село Бояново. Той ще бъде на 29 октомври и ще премине под наслов “Бояново за българите! Бежанците вън!“.
Във Варна десетки жители на града се събраха на площад “Независимост” в знак на протест срещу незаконното нахлуване на мигранти през българската граница. Активистите заявиха твърдо позициите си под автентичните звуци на българска гайда и с вдигнати трибагреници. Те носеха плакати с лозунги: „Пришълците – вън от България. България – вън от Европейския съюз”, „Това не са бежанци, това са нашественици”.
Исканията на местните се обединиха против липсата на охрана на южната българска граница и безконтролното нахлуване на лица, представящи се за „сирийски бежанци”. В думите на протестиращите се открои и толерантност, но само към онези лица, чието преминаване през границата е легитимирано. Някои от активистите прозряха и конспирация от страна на правителството на САЩ, че бежанските потоци са насочвани целенасочено към границите на европейските държави, за да уязвят сигурността им. Те предложиха да се пращат войски на границата на ротационен принцип, за да се прекрати каналджийството. Участниците в протеста настояваха Турция, като първа сигурна страна да картотекира бежанците и “да не ни прехвърля хора без документи”.
Активистите предвиждат още протестни прояви, всеки петък, ако правителство не обърне внимание на исканията им и на сериозността на този казус.
Най-масов беше протестът в София. Около 400 човека се събраха около 20.00 часа на пл. „Света Неделя” в столицата за протеста срещу бежанците и недостатъчните мерки от страна на властите за справяне с нелегалната миграция. Протестиращите настояваха за недопускането на бежанците на територията на България, срещу изграждането на нови бежански центрове, за закриването на вече изградените, както и да не се предоставят финансова помощ за мигрантите. Временно бе променено движението по трамвайни линии 4 и 18 заради протест срещу бежанците. Протестното шествие срещу бежанците потегли от пл. “Св. Неделя” по бул. “Мария Луиза”. Протестиращите носеха плакати с надписи “Дедите ни изпълниха дългът си, сега е наш ред”, “България над всичко”, “Събудете се българи, не прецаквайте и нашето бъдеще”, “Те продадоха България на евроатлантически интереси, на шизофренични ценности, на мигрантите… Ти съгласен ли си?”.
Протестиращите скандирах а”Българи, юнаци” и пееха патриотични песни. Засилено бе полицейското присъствие в района на протеста. Служители на реда вървях от двете страни на шествието. Част от протестиращите скандираха: “Аллах пратете на въжето”, а преминавайки покрай джамията в столицата хвърляха пиратки.
Протестното шествие бе спряно пред сградата на дирекция “Миграция” и след кратки освирквания скандираха: “България над всичко”, “България за българите – бежанците вън!”, “Тук марширува национална съпротива”. Въпреки емоционалните скандирания, протестът премина спокойно без инциденти и продължи в посока “Лъвов мост”. Трафикът в района бе преустановен. Около 22:00 часа протестиращите срещу мигрантите в столицата започнаха да се разотиват, а полицейското присъствие в района остана засилено.
Весела ПЕТРОВА

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments