България би подкрепила санкции срещу Русия заради Сирия

0
160

“Знам какво си причинявам, тъй като водим преговори в енергетиката, но по-важното са ценностите”

 

България би подкрепила санкции срещу Русия за Сирия, ако това би върнало всички на масата на преговорите, заяви премиерът Бойко Борисов преди срещата на европейските лидери в Брюксел.

“Ако санкциите са достатъчно силни, за да върнат всички на масата на преговорите, съм абсолютно “за”. В момента това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекъснато от страна на Русия”, заяви Борисов пред журналисти.

Очаква се по време на срещата лидерите на страните членки да разгледат “всички възможности, включително допълнителни санкции” срещу “поддръжниците на режима” в Сирия, каквато е и Русия.

“Знам какво си причинявам, тъй като водим преговори за наследството, което получихме в енергетиката, но по-важното са ценностите, ще ги защитим докрай”, добави Борисов.

Той коментира, че санкциите вредят на “бизнеса, икономиката, селското стопанство – на всичко”.

“Има нещо по-важно от печалбата, бизнеса, икономическия интерес. Това е човешкият живот, ценностите, които ЕС и всички ние изповядваме“, отбеляза премиерът. „Изказвал съм се и срещу САЩ, Франция, Англия, когато са умирали хора вследствие от бомбардировки. В случая това, което се случва в Алепо, е недопустимо”, добави той.

„Бил съм от хората, които казваха тази година санкциите (срещу Русия) да паднат заради Крим. Слагали сме изричното уточнение, че след като се спазят споразуменията от Минск. Аплодирам вчерашната среща (за изпълнението на тези споразумения), дано този диалог е ежедневен, да се спазят минските споразумения, да спре незабавно войната в Сирия. Няма оправдание, когато се атакуват болници, училища, жилищни сгради”, коментира Борисов.

Само няколко часа по-рано кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева се обяви за сваляне на европейските санкции срещу Русия в пълно единодушие с основния й конкурент на изборите – кандидата на БСП Румен Радев. И двамата се аргументираха със загубите за българския бизнес.

“Ценностите за хуманността, правата на човека, за живота, започват да се бият с икономическия интерес на някои от държавите. Не. Трябва да сме много категорични по въпроса”, добави премиерът.

Българската граница е изключително надеждна

Малко по-рано в четвъртък Борисов за пореден път заяви, че българските граници са “изключително надеждни” и определи европейската финансова помощ за България по-скоро като морална.

“Осигурените от ЕС средства за гранична охрана са много по-малко от похарчените от нашата страна досега за техника и предпазни съоръжения. На тези пари гледаме повече като на морална подкрепа и ангажимент, и доказваме, че ЕС може да бъде гъвкав, бърз и ефективен, за което благодаря на (председателя на ЕК) Жан-Клод Юнкер и на всички колеги”, заяви Борисов в Маастрихт, където се провежда среща на върха на Европейската народна партия.

По-рано този месец Европейският съюз обеща финансова помощ за България в размер на 160 млн. евро, а освен това в България работят и служители на европейската гранична служба Фронтекс.

“Мисля, че след многото спорове и дебати, най-накрая стъпихме на правилните решения – че трябва да се затворят външните граници, Балканският път, всичко да става през официалните ГКПП, да се работи за удължаване на споразумението с Турция”, добави премиерът Борисов.

Пускаме СЕТА, само ако паднат визите

В четвъртък Борисов обеща подкрепа за споразумението ЕС-Канада, но само при отпадането на визите за българи.

Довече в Брюксел започва срещата на европейските лидери, на която трябва да бъде финализирано споразумението СЕТА.

“Позицията ни по търговското споразумение ЕС-Канада е много ясна – България и Румъния на няколко пъти биват несправедливо ощетявани, както в случая с Шенген. Всички – Европейската комисия, Европейският парламент, казват, че България и Румъния са готови за Шенген, но не ни приемат. Този проблем в случая се пренася върху безвизовото пътуване на българските и румънските граждани за Канада”, поясни премиерът, цитиран от БТА.

“Единственото, което съм поставил в разговора с министър-председателя (на Канада Джъстин) Трюдо е, че искаме през 2017 г. да има безвизово пътуване на българските граждани за Канада. Самото споразумение е такова, че дава възможност за бизнеса, за икономиката, за интегриране на огромни пазари от Канада до Европа, а изведнъж се оказва, че българският и румънският бизнес няма да бъдат равнопоставени, което не е в интерес не само на България и на Румъния, а на целия ЕС, нарушава се принцип. Нека приемат това наше решение и разбира се, че ние ще ги подкрепим”, добави Борисов.

Споразумението

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада ще премахне над 99% от вносните мита от двете страни на океана. То урежда достъпа до пазара за услуги, инвестиции и обществени поръчки, приравняването на производствени стандарти и други.

Взаимното отваряне на пазарите ще доведе до икономически ръст от 12 милиарда евро годишно, твърди Европейската комисия, която години наред преговоря по текста.

Засега най-сериозната пречка пред подписването на споразумението е белгийският регион Валония, който блокира решението на Брюксел. Властите във Валония не приемат арбитражния механизъм, чрез който ще се гледат споровете между компаниите от ЕС и от Канада.

Притесненията в останалите страни бяха преодолени.

“Ако спазваме Маастрихтските критерии, Европа няма да има проблем”

По повод факта, че днешната среща на ЕНП бе свикана в Маастрихт, той посочи, че България за съжаление е сред малкото страни в Европа, които спазват Маастрихтските критерии за бюджетен дефицит под три процента и за външен дълг под 60 на сто от БВП.

Ако си дадем дума, че ще се спазват Маастрихтските критерии, Европа няма да има никакъв проблем. Това го гарантирам, ще бъде финансово и икономически стабилна, и дисциплинирана, коментира министър-председателят.

 

от медиапул

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments