Петър Димитров е обвинен за АЕЦ ” Белене”

0
170

Бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета “Станишев“ Петър Димитров е обвинен за умишлено неупражнен контрол върху шефове на НЕК по проекта за АЕЦ “Белене”, съобщиха от Софийската градска прокуратура в сряда. Говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова, обяви пред журналисти, че ще има и още обвинени за злоупотреби по строежа на атомната централа, но имената им няма ще станат ясно при всяко повдигане на обвинение.

Така държавното обвинение спазва обещанието си да бъдат подведени под отговорност още длъжностни лица за злоупотреби по реализацията на ядрения проект, след като преди дни обвини бившите директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка с “Атомстройекспорт“ за продажбата на стария реактор ВВЕР-1000, произведен от чешката “Шкода”, който не бе използван в новия проект.

“Не знам за какво ме викат, дойдох да участвам в предизборната кампания”, каза Петър Димитров на влизане в следствието, за да му бъде предявено обвинението.

От държавното обвинение съобщиха, че Петър Димитров не е изпълнил задълженията и не е контролирал работата на Велков и Папазян в периода от неустановена дата през 2007 г. до 13 декември 2007 г.

“Петър Димитров, упражняващ правата на едноличния собственик на капитала – Министерството на икономиката и енергетиката в НЕК, е бил длъжен да упражнява контрол върху работата на главните изпълнителни директори на НЕК ЕАД Велков и Папазян, но въпреки тези си задължения е бездействал. Деянието е извършено умишлено, последвалата щета е в особено големи размери – 77 172 475 евро и деянието представлява особено тежък случай“, съобщават от прокуратурата.

Бившият министър е с най-леката мярка за неотклонение – “подписка“. Наложена му е забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурора.

Обвинението срещу Димитров идва ден, след като от енергийното министерство обявиха, че той ще бъде отстранен от управителният съвет на Държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци” (ДПРАО), където бе назначен по времето на Пламен Орешарски, но запази поста си и при новия кабинет на ГЕРБ.

На излизане от от сградата на следствието Петър Димитров обясни, че при сделката не е нанесена щета, тъй като ядреното оборудване за първоначалния строеж на АЕЦ “Белене” след 20-годишен престой, е било продадено на цена, която е по-висока от тази, на която е било купено, както и че други желаещи за старото оборудване не е имало, освен “Атомстройекспорт“.

Димитров свърза както повдигнатото му обвинение, така и отстраняването му от ДПРАО с предизборната кампания за президент.

“Вие сами разбирате отговора. Много важен е този месец за главата на българина и трябва да се направи изводът, че виновни са не онези, които от 2009 до 2013 година не информират “Атомстройекспорт”, че проектът е спрян, че не бива да се работи по оборудването, не бива да се харчи повече… още повече, че ние сме дали авансово една значителна сума и тогава от тази сума сигурно нещо щяха да ни върнат, а то продължава да се работи. Аз мисля, че до ден днешен никой не е уведомил “Атомстройекспорт”, че проектът е прекъснат и “Атомстройекспорт” е работил по този проект. Арбитражът на тази основа съди България”, посочи Димитров.

Корнелия Нинова също посочи, че това е част от предизборната кампания на ГЕРБ. Според нея управляващите се опитват да сплашат БСП, тъй като няколко пъти успяла да събере около себе си подкрепа на другите парламентарни групи срещу решения на ГЕРБ.

Петър Димитров стана министър на икономиката и енергетиката в кабинета на тройната коалиция след оставката на Румен Овчаров заради прокурорска проверка и мегаскандал с източване на “Топлофикация-София”, подслушване и изнудване, в което бе замесен и тогавашният шеф на следствието Ангел Александров. Димитров бе начело на ведомството от юли 2007 до юли на 2009 г., когато на власт дойде първият кабинет на ГЕРБ.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments