Първи обвиняеми за нанесени щети по АЕЦ” Белене”

0
169

Обвиняемите Любомир Велков и Мардик Папазян (двамата в средата).

Софийската градска прокуратура (СГП) е повдигнала миналия петък обвинения на бившите изпълнителни директори на “Националната електрическа компания” (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка с руското дружество “Атомстройекспорт” (АСЕ) за купуване на стария реактор от АЕЦ “Белене” в рамките на проекта за подновяване на строежа на ядрената централа. Така двамата са ощетили държавната компания с над 77 млн. евро- В следващите седмици са планирани следствени дейности и срещу други длъжностни лица за злоупотреби по ядрения проект.

Велков и Папазян са с мярка за неотклонение “подписка” и не могат да напускат страната без прокурорско разрешение, обясни пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя обясни още, че при определяне на мерките прокурорите не се съобразяват с размера на щетите. При връчването на обвиненията им, Велков и Папазян са заявили, че не ги разбират.

С това прокуратурата спазва даденото от главния прокурор Сотир Цацаров през юни обещание да има повдигнати обвинения по ядрения проект, който макар и прекратен продължава да трупа разходи, последните от които са за над 620 млн. евро.

Изкупуването на реактора, произведен от чушката компания “Шкода” за първия строеж на АЕЦ “Белене”, бе част от руската оферта за новия проект. Оборудването вече е инсталирано в Калининската АЕЦ, но сега се оказва, че сделката е нанесла на НЕК щета за над 77 млн. евро.

Спорът по тази сделка бе част и от претенциите на НЕК в рамките на арбитражното дело в Женева, водено с АСЕ, но исковете не бяха приети.

Още в рамките на анкетната комисия за злоупотребите по АЕЦ “Белене” в парламента при предишното управление на ГЕРБ Велков и Папазян отхвърлиха твърдения за нарушения при продажбата на стария реактор на по-ниска цена с мотива, че “в света няма пазар на ядрено оборудване, а на ядрени проекти” и че “това не е печка, която да си купиш от “Илиянци”. Те обясниха съща така, че част от предишното оборудване в АЕЦ “Белене” е било давано безвъзмездно на АЕЦ “Козлодуй”.,

Според разследващите, с действията си Велков и Папазян са ощетили ръководената от тях компания със 77 172 475 евро, които са приспаднали от цената на оборудването, поемайки за сметка на НЕК всички разходи за товаренето, транспортирането и застраховането на оборудването след приспадането на признатите от руската страна недокументирани разходи.

Иначе изнесеното от АЕЦ “Белене” оборудване е на обща стойност 164 785 000 евро, но реално НЕК е получила с над 77 млн. евро по-малко, а освен това в хазната не са влезли мита, данъци и такси за освобождаване на оборудването .

“Сред поетите разходи са и тези, свързани с митническото освобождаване за пускане на оборудването в свободно обръщение на територията на Руската Федерация, както и данъци, мита и такси, с които може да бъде обложен купувачът във връзка с изпълнение на договора”,

Освен това Велков и Папазян са сключили неизгодната сделка, без да имат разрешение на едноличния собственик на капитала в едноличните акционерни дружества с държавно участие. Според правилата едноличният собственик на капитала трябва да даде разрешение за разпоредителни сделки с дълготрайни активи.

Арнаудова обясни, че няма опасност да изтече давността по претендираното престъпление, нищо че е извършено през 2007 г.

“Престъплението, за което е повдигнато обвинение предвижда наказание от 3 до 10 г. лишаване от свобода. Обикновената давност е 10 г., а абсолютната давност за наказателно преследване, в случая е 15 г. Прекъсната е давността за наказателно преследване с повдигането на това обвинение, като разследването е започнало от 2014 г. и към този момент прокурорите са събрали необходимите доказателства за да повдигнат това обвинение”, каза говорителката на Цацаров.

Тя допълни, че повдигането на обвинение се е забавило, защото разследването е изключително сложно. Изисквани са множество документи, доказателствата са достатъчни.

Относно привличането на нови обвиняеми, Арнаудова посочи, че разследването продължава и в следващите седмици от Софийска градска прокуратура са планирали и други следствени действия срещу други длъжностни лица, но не можа да съобщи повече подробности, като заяви единствено, че се отнася за длъжностни лица и за престъпления по служба.

Любомир Велков бе главен изпълнителен директор на НЕК, а Мардик Папазян – изпълнителен директор, от ноември 2005 г. до август 2009 г., когато бяха сменени от дошлата на власт ГЕРБ. На практика те придвижиха търга за проектант и строител на ядрената централа, подписаха споразумението с АСЕ и по тяхно време започнаха преговорите за сключване на ИПС-контракт и бяха направени първите поръчки без такъв договор.

По време на парламентарното разследване на строежа на АЕЦ “Белене” през 2012 г. двамата обясниха, че обикновените строителни стандарти и българските закони били прекалено тесни за ядрени проекти и при АЕЦ важели други правила.

“Извършени са изключително тежки нарушения по проекта”, коментира енергийният министър Теменужка Петкова в понеделник пред БНТ. Тя припомни, че ръководената от нея преди време Агенция за държавна финансова инспекция и извършила осем проверки на строежа на АЕЦ “Белене”. “Нямаше изискване в областта на обществените поръчки, които да не са нарушени. Кредитът от БНП-Париба за 250 млн. евро например е взет без поръчка и не е изхарчен за проекта”, каза тя.

Обявеното от прокуратурата повдигане на обвинения срещу двамата бивши директори на НЕК идва в момент, в който с АСЕ се преговаря за сроковете на изплащане на дължимите над 620 млн. евро за произведено оборудване за спрения строеж на АЕЦ “Белене”. Миналаа седмица в Москва бе договорено в рамките на десетина дни да се подпише споразумение за погасяването на борца. съдени варианти за изпълнение на арбитражното решение. В него ще е фиксирано дали плащането ще стане на една или повече вноски и в какъв срок ще бъде извършено, коментира

“Още се преговаря за срока и вноските и, докато не са приключили преговорите, не е добре да се коментира”, каза тя. По думите й приетият от парламента закон за отпускане на държавен кредит на НЕК, за да си уреди отношенията с АСЕ, се приема много добре от руското дружество и компанията му майка “Росатом”. “Те са много по-спокойни, че ние ще издължим това, на което сме осъдени”, допълни Петкова.

Министърът коментира още, че за бъдещето на двата реактора първо трябва да се проведе дебат и да има консенсус и ясно решение накъде ще се върви. “Трябват много сериозни анализи, за да се вземе най-доброто решение в интерес на държавата и българското общество”, посочи тя и отново разви тезата за приватизация на проекта без договори за дългосрочно изкупуване на електроенергия. “Но ако няма такъв интерес, ще се търсят други варианти”, посочи Петкова.

“На площадката на АЕЦ “Белене” са направени разходи за 1.4 млрд. лв. и не ми е безразлично какво ще се случи с този 1.4 млрд. лв. Затова е по-добре да се продаде този проекти и да се реализира като частен, ако има инвеститорски интерес”, допълни тя.

 

от Медиапул

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments