Европейския ден за борба с трафика на хора отбелязваме днес

0
143

На днешния 18 октомври се навършват точно 10 години от първото отбелязване на Европейския ден за борба с трафика на хора. Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, която е възприела като свой приоритет борбата с трафика на хора, заявява:
„Европейският ден за борба с трафика на хора е силно послание, че търговията с човешки същества, която руши съдбите на хиляди жени, мъже, момичета и момчета в днешна Европа, може да бъде ликвидирана. Този ден е символ на непрекъснатите усилия на Европейския съюз в борбата със съвременното робство – Директивата за борба с трафика на хора и подготовката на новата Стратегия на ЕС за премахване на трафика на хора са само част от примерите. Този ден е червена лампа, която ни кара да отворим очите си и проумеем, че голяма част от жертвите на трафик живеят и работят в нашите собствени общности, произвеждат стоки и услуги, които ние използваме всеки ден.
Днес, изправени пред предизвикателствата на новите форми и тенденции при трафика на хора, пред миграционната криза като допълнителен утежняващ фактор, имаме нужда да продължим ангажимента си за борба с този бич на нашите общества с още по-голяма непримиримост. Нуждаем се от колективни транснационални усилия, защото нито една държава не може да се справи сама по себе си. Нашият отговор трябва да бъде всеобхватен – не само чрез преодоляване на уязвимостта на хората, но и за да спрем навреме трафикантите. Ето защо следва да насочим усилията си към прекъсване на печалбите на престъпниците и намаляване на търсенето, което поощрява всички форми на експлоатация. Следва да гарантираме, че трафикантите и ползвателите на услугите на жертвите на трафик на хора ще бъдат сурово наказани.
Всеки има своята роля в тази борба и всеки може да бъде част от решението за елиминирането на това зло. Това означава по-добро сътрудничество между правоохранителните органи, по-добър обмен на разузнавателна информация, по-добро взаимодействие между граничните служби, бизнеса, правителствата и неправителствения сектор. Трафикът на хора е високо печеливша престъпна дейност с нисък риск за извършителите. Но с конкретни мерки за засилване на превенцията, строги наказания за престъпниците и ефективна защита на жертвите, бихме могли да превърнем трафика на хора във високо рискова дейност с ниска печалба. По този начин ще гарантираме, че поставяме закрилата, зачитането и насърчаването на спазването на човешките права във фокуса на нашите усилия и действия“.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments