Българин получи субсидия от 2.3 млн. долара за пробива си в битката с рака

0
178

Българин получи субсидия от 2,3 млн. долара, за да продължи успешната си битка с най-коварната болест в историята на човечеството. Преподавателят от Бостънския университет Николай Славов постигна пробив в разгадаването и лечението на раковите заболявания.

За да разберем революционното му постижение, трябва да проникнем дълбоко в необятния микрокосмос на човешката клетка. В рибозомите се произвеждат белтъците, които изграждат и движат цялото ни съществуване. Доскоро се смяташе, че всички рибозоми са пасивен производител на белтъци. Николай доказва обратното – че те регулират производството на белтъци, а оттам – и вида на клетката.

„Това откритие може да бъде база за разработването на нови терапии за различни видове рак”, обясни българинът. Т.е., ако има генетична причина за раковото заболяване, сега учените ще могат да спрат тумора като манипулират рибозомите. По същия начин ще се възстановяват тъкани.

Огромната парична награда със сигурност ще помогне на Николай Славов да продължи успешната си работа по проекта. Той не изключи и възможността да наеме български специалисти-биоинжинери, които да му помогнат в благородната мисия.

 

от 168 часа

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments