ЦИК реши – не повече от 35 секции в чужбина

0
201

На нито едно място зад българската граница няма да бъдат открити над 35 секции. Това става ясно след решение № 3785-ПВР/НР на Централната избирателна комисия (ЦИК). Съгласно решението ще бъдат открити общо 301 секции в 72 държави. Най-много секции ще има във Великобритания – 35, САЩ – 35, Турция – 35, Испания – 27, Гърция – 13. Секции няма да бъдат разкривани в Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, КНДР, Монголия, Пакистан и Етиопия. КЪНЕВ ВНЕСЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДА ОТПАДНЕ ОГРАНИЧЕНИЕТО ЗА СЕКЦИИ В ЧУЖБИНА За определянена броя на секциите във всяка държава бяха взети предвид мотивираните предложения на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства за съответната държава, броя на подадените заявления, географското местоположение на местата и отдалечеността им едно от друго, актуалната численост и разпределението на българската общност в отделните места, предложениятана организациите на българските граждани в чужбина и др., уточняват от ЦИК. Интересен факт е, че все още не се знае къде точно ще има секции в доста от държавите, където имаше заявления за повече от 35 секции. Припомняме, че според Изборния кодекс при минимум 60 заявления от регион в чужбина ЦИК трябва да разкрие секция на съответното място.

За определяне на броя на секциите във всяка държава бяха взети предвид мотивираните предложения на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства за съответната държава, броя на подадените заявления, географското местоположение на местата и отдалечеността им едно от друго, актуалната численост и разпределението на българската общност в отделните места, предложенията на организациите на българските граждани в чужбина и др., уточняват от ЦИК. Интересен факт е, че все още не се знае къде точно ще има секции в доста от държавите, където имаше заявления за повече от 35 секции. Припомняме, че според Изборния кодекс при минимум 60 заявления от регион в чужбина ЦИК трябва да разкрие секция на съответното място.

Относно Франция, Италия и Турция разрешение за образуване на избирателни секции извън дипломатическите и консулски представителства ще бъде дадено от съответната държава след получаване на информация за точните адреси на местата, в които ще се открият секциите. Германия дава съгласие за разкриване на избирателни секции само в градовете и на адресите, където България има дипломатически и консулски представителства и в канцелариите на почетните консули. Поради не дадено съгласие от приемащата държава в местата извън посолството в Берлин, Генералното консулство в Мюнхен, Консулството във Франкфурт на Майн и офисите на почетните консули в Хамбург, Магдебург, Мюнстер, Дармщадт и Щутгарт, за които са получени повече от 60 потвърдени заявления, няма да се образуват избирателни секции, съответно ЦИК няма да обяви тези места.

източник Актуално.ком

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments