Нови правила при приемането и изкупуването на тютюна поискаха кметове от Пиринския край

0
204

 

Няма да позволим тютюнопроизводителите да бъдат ощетени за сметка на фирмите, които изкупуват тютюна им. Това се заканиха кметове на общини в Пиринския край. Те искат да сложат край на практиката само дружествата да определят и цената, и условията при вземането на тютюневата реколта. „Ще изискаме ясни правила, за да не се ощетяват тютюнопроизводителите. Наши представители ще има във всяка една комисия, която приема и оценява тютюна. При нередности ще ни алармират, за да реагираме своевременно“, разкриха управници.

Създават се специални комисии по тютюна като постоянно действащ орган за окачествяването и изкупуването на суровината. Това е заложено в Наредба за дейността и организацията на работа на комисиите по тютюна. Те ще разглеждат заявления за издаване на разрешения за изкупуване на суров тютюн и заявления за настъпване на промяна в обстоятелствата, свързани с издаденото разрешение за изкупуване на суров тютюн. От комисиите ще се изисква и да изготвят обобщени справки по сортови групи. Те ще са и органът, който се занимава с молби, жалби и сигнали, свързани с изкупуването и окачествяването на тютюна. В случай на оспорване на окачествяване на тютюн, комисиите ще трябва да направят повторно окачествяване.

„Нашата цел е процентът на неплатимите количества да се намали двойно. Заради наличието на пясък и мухъл в тютюна търговците намаляваха от 5% до 7% количеството. Това означава, че ако предадеш 100 килограма, ти плащат само 93 килограма. Тази година този процент ще падне наполовина. Търговците често приспадат и повече грамаж от опаковките – чували и кашони, в които е тютюнът”, коментира кметът на община Сатовча – Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн.

Междувременно земеделският министър Десислава Танева обяви, че финансирането за сектор „Тютюн“ ще бъде осигурено и за следващата година. „За България сектор „Тютюн“ е изключително важен и болезнен. Както тази година, бюджетът беше възможен и получихте финансова подкрепа. На прага сме на новата бюджетна година и финансирането за сектора и следващата година ще бъде осигурено“, посочи тя при откриването на 35-ия Конгрес на Европейската организация УНИТАБ, обединяваща земеделските стопани в сектор „Тютюн“. По думите й българският сектор има все още да извърви пътя на колегите си от другите европейски страни по отношение на организираността, отстояването на своите интереси и сдружението. „Имаме активен диалог с българските производители. Надявам се, че ще подкрепим идеите им, така че да се развият по-бързо“, допълни Танева.

 

източник : Kmeta.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments