Извънредно заседание на управляващата коалиция в МС

0
147

Премиерът Бойко Борисов провежда извънредна среща в парламента с коалиционните си партньори от Реформаторския блок (РБ) и Патриотичния фронт (ПФ).

“Ябълката на раздора” в управлението се оказаха измененията в Изборния кодекс и по-точно броя на секциите зад граница и влиянието на квадратчето “не подкрепям никого”.

Патриотите не са склонни да направят изменения в Изборния закон, отнасящи се до броя на секциите в чужбина, тъй като се притесняват от влиянието на вота в Турция.

След спешна среща при премиера от сутринта с шефа на правната комисия Данаил Кирилов, герберите внесоха свои поправки в Изборния закон.

Основният акцент в предложението на ГЕРБ е ограничението за максималния брой изборни секции (35) в чужди държави да отпадне за страни-членки на Европейския съюз.

Освен това от ГЕРБ предлагат да се създаде правната възможност, при необходимост, със решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), взето в деня на самите избори, да може в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборна урна.

Третата група промени, предложени от парламентарната група, се отнасят до отчитането на отрицателния вот и квадратче “Не подкрепям никого”. От ГЕРБ предлагат във всички видове избори този вот да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат.

Утре преди извънредното заседание на парламента трябваше да се проведе лидерската среща между водачите в управляващата коалиция.

Борисов обаче явно е решил, че не може да чака дотогава и извика управленските си партньори извънредно в парламента още днес. Разговорите се водят в кабинета на председателя на НС.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments