ГЕРБ продължава: Коалиционните ни партньори се държат неадекватно заради няколко гласа

0
405

Когато наближават избори, имаме доста неадекватно поведение от страна на нашите коалиционни партньори. Това коментира в събота зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод петъчното извънредно заседание на кабинетa.

На него премиерът Бойко Борисов заплаши с правителствена криза, като се закани да изхвърли Реформаторския блок от управлението, ако не се държат като управляващи. В крайна сметка след заседанието стана ясно, че министрите са препотвърдили подкрепата си за кабинета и до ”развод” няма да се стигне.

Цветанов коментира в събота, че трябва да се знае кой е опозиция и кой подкрепя правителството.

“Проблемът от последните дни е несъстоятелното твърдение, че Изборния кодекс е бил правен под диктовката на ГЕРБ. Там имаме предложение от Реформаторския блок и Патриотичния фронт и ние се съобразихме с тях. Всичко е взето на база много дискусии, обсъждания и консенсус между тях. Без тях ние нямаше как да имаме днешното решение. “Сега идват изборите и те осъзнават, че тяхното решение ще ги ощети “, каза Цветанов пред Нова телевизия.

Той заяви, че депутатите на ГЕРБ ще влязат в пленарна зала, но само ако има смислен дебат.

Цветанов благодари на опозицията, че в много случаи ГЕРБ са разчитали на техните гласове, защото това което правят е в интерес на гражданите и за подобряване на стабилността на страната.

”Нека изборите да не бъдат основание за нагнетяване по повече напрежение. Имаме нужда от спокойствие и стабилност”, допълни Цветанов.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова също се включи в атаката на ГЕРБ срещу Реформаторския блок.

“Не обичам да съм права за лошите си очаквания.Точно преди две години – пак на 15-ти октомври докато преговаряхме за правителство, проблемите на РБ ни поставиха въпроси. Днес те са същите и все още нямат отговори. И пак се занимаваме с тях”, каза Бъчварова.

“За да съберат някой и друг глас повече за кандидата, който няма никакви шансове дори да стигне до балотаж, РБ или това, което от тях казва, че не е опозиция, прави странни за политическия живот неща”, добави тя.

Според нея Реформаторският блок не застава срещу основния си политически противник и “не изрича това, което всички виждат – БСП действа нагло и безотговорно, подвежда избирателя с лъжи и се опитва да го тика извън ЕС, някъде на изток..”.

“Тази историческа заплаха се замъглява от шума и виковете на подскачащите срещу партията, благодарение на която РБ участват в управлението”, каза още тя.

Енергийният министър Теменужка Петкова каза от своя страна, че на заседанието на кабинета не е имало тежки думи и обвинения и според нея ”нещата ще бъдат урегулирани” и няма да се стигне до ”време разделно”.

Реформаторите потвърдиха подкрепата си за кабинета

В събота председателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски заяви, че има “влошаване на комуникацията ни с ГЕРБ, но не трябва да допускаме кампанията за президентските избори да се отрази зле на стабилността в държавата”.

“Няма да тласнем държавата в спирала от избори и да дадем на тепсия властта на БСП и ДПС, категоричен бе той. Ако някой си мисли, че можем да бъдем подложени на Другарски съд, се бърка”, заяви пред журналисти Зеленогорски.

“Имахме заседание с ръководството на Парламентарната група на ГЕРБ и уточнихме, че в програмата за извънредното заседание на парламента във вторник влизат трите точки, важни за РБ – създаване на анкетна комисия, която да разследва казуса АЕЦ „Белене”, промените в Изборния кодекс и намаляване на наказателната лихва върху просрочените задължения от 10 на 8%”, каза още той.

Зеленогорски настоя и за свикване на Съвета за развитие и по-чести заседания на коалиционните формати.

“Въпреки че сме в кампания, не бива да се излиза извън рамките на добрия тон. Никой в залата по време на Министерски съвет не е поставял въпроса дали някой подкрепя ГЕРБ, а дали подкрепяме приоритетите на правителството и трите Парламентарни групи, които стоят зад управлението, изразиха подкрепа за програмата, каза от своя страна здравният министър Петър Москов.
Още заседанието късно в петък министрите от Реформаторския блок съобщиха, че до развод няма да се стигне и са препотвърдили подкрепата си за правителството.

“Не сме говорили нито за развод, нито за брак. Коалицията – ГЕРБ, РБ и ПФ – препотвърди подкрепата си за управлението и правителството и стабилността”, каза Москов.

Според него вероятно напрежение се внася от различните президентски кандидатури на отделните партии, но нещата не трябвало да излизат от добрия тон.

Председателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски заяви, че Реформаторите не са били подлагани на другарски съд.

Кунева: Премиерът не се е карал на министрите

Вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева от своя страна отхвърли обвиненията, че премиерът се е карал на министрите по време на заседанието. Тя коментира в събота пред Нова телевизия, че “драматична новина от вчера няма.” “Аз не приемам да говорим за заплахи. Няма с какво да се заплашват политици, които доброволно са влезли в управлението с ясен план за действие и разписано коалиционно споразумение”, каза Кунева.

“На срещата взехме решение да бъде подобрена комуникацията в управляващата коалиция. Както и да преподпишем през анекса приоритетите на коалиционното управление”, обясни Кунева.

Тя определи като “несъстоятелна идеята, че ГЕРБ са изненадани от това, че една част от депутатите от Реформаторския блок са в опозиция. “Това не е новина, положението е такова от една година, посочи Кунева и напомни, че повече от половината от депутатите на РБ подкрепят кабинета и благодарение на тези гласове са приети много важни закони.

По думите й в момента Реформаторският блок е “подчертано консолидиран и твърдо стои зад кандидатпрезидентската двойка Трайчо Трайков и ген. Съби Събев”.

 

от Mediapool

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments