Готви се отмяна на дългите почивни дни

0
152

Министерството на труда и социалната политика подготвя промени в Кодекса на труда, с които да отговори на искането на работодателите занапред да няма сливане на почивни дни.

Така, когато официалният празник е например във вторник, понеделникът вече няма да се слива с изминалите събота и неделя и съответно няма да се отработва в събота. Ако служителите искат сливане, ще трябва да си пуснат отпуск.

“Отпадането на сливането на почивните дни е промяна, която е полезна за всички. През миналата година има 3 или 4 съботи, които са отработвани заради сливане на празници, а през по-миналата година са повече. Това дава възможности част от бизнеса да не може да има предвидимост за начина, по който организира работата си”, коментира във вторник социалният министър Зорница Русинова пред журналисти.

“Това, което ще предложим, е много проста предвидимост с фиксиран брой официални празници и ако те се паднат в събота или неделя ще се почива в понеделник, като понеделникът няма да се отработва”, обясни Русинова.

По този начин Министерският съвет няма да решава кои ще са сливанията на работните дни.

“Считам, че и за хората, и бизнеса ще е по-полезно, защото отработването в събота не винаги е достатъчно ефективно, доста проблеми има за семействата, когато отработването е в неучебни дни със съвместяването на гледането на деца или ученици. Считам, че това е една промяна, която е полезна за всички”, каза Русинова.

Тя коментира още, че до момента бизнесът има индикативни изчисления, които се отнасят за определени сектори. “Например туристическият сектор има интерес от сливането, тъй като за тях това са повече приходи и продажби. Въпросът е да има регулираност и предвидимост на практиката, което е ангажиментът на държавата”, каза Русинова.

Бизнесът отдавна настоява да се сложи край на дългите почивки, като според изчисленията на работодателските организации това коства загуби на икономиката от порядъка на 400 до 600 млн. лева на година.

Според проучване на работодателските организации едва 8% от фирмите, вероятно от туристическия бранш, одобряват сливането на почивни дни, а над 60% смятат, че тази практика е вредна и пагубна.

Преди ден в подкрепа на това да се прекратят дългите почивки и отработването в събота се обяви и председателят на икономическата комисия в парламента Петър Кънев (БСП). Той даде пример с “уникалния” месец май, в който имало 18 работни и 13 почивни дни. Кънев определи като абсурдна и практиката за отработването в събота, която освен у нас съществувала само в Румъния и Естония.

“От пет години датира предложението на работодателите да не се сливат празнични и работни дни, но и да се премахне отработването в събота. За пръв път обаче имаме официално писмено становище и на четирите работодателски организации”, коментира Кънев пред БНР.

Той обясни, че преди година е възложил на експерти от ръководената от него икономическа комисия в НС да направят анализ каква е европейската и световната практика.

“В Европа от 50 държави само три – Унгария, Латвия и Румъния, освен България, имат практика да правят така наречените “отработвания”. Навсякъде другаде този въпрос не е прието да се решава на федерално, или държавно ниво, както е в България. В Австрия и Германия, това е по договаряне между синдикатите и работодателите. Такава практика няма никъде другаде – в САЩ, даже и в Латинска Америка. Всяка година, между три и пет дни са, реално, едни неработни дни”, посочи Кънев.

Синдикатите обаче настояват мярката да е придружена от друга промяна – да се увеличи минималният отпуск от 20 на 25 дни.

“Предложихме устно още миналата седмица, ако някой смята, че не трябва да има сливане на почивни дни, ние сме съгласни с това, но нека да направят минималния отпуск от 20 на 25 дни годишно.

Тогава работникът ще реши кога да си вземе почивния ден, тъй като не е редно работодателят да решава дали той ще почива между един официален национален празник и седмичната почивка или не. Работодателите на съпруга и съпругата от едно и също семейство не си говорят, а е редно семейството от време на време да се събира заедно”, коментира пред БНР икономическият съветник към КТ “Подкрепа” Ваня Григорова.

 

от Медиапул

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments