БАНСКАЛИИ ПАТРИОТИ ПО ПЪТЯ НА ЧЕТИТЕ НА ЯВОРОВ, ЧЕРНОПЕЕВ, ЧАКОВ И ВАПЦАРОВ

0
369

За десета година ентусиастите от Алпийски спортен клуб на ветераните – Банско, направиха колоездачен поход до Кавала. По случай 104 годишнината от освобождението на Банско, 22 родолюбци от възрожденския град се включиха в обиколката.
През месец септември 1912 г. четата на Христо Чернопеев е в района на Банско с около 20 /двадесет/ четници.Научавайки за мобилизацията те приемат още годни мъже, които могат да носят оръжие и увеличават числеността на четата до 80 /осемдесет/ човека.
На 24 септември Христо Чернопеев заминава за България да вземе оръжие и среща четите на Михаил Чаков, Георги Занкови Асен Хадживасилев, които се присъединяват към него и четниците се увеличават до 140 човека.
На 5 октомври чувайки топовните гърмежи на българската армия, нарежда на група четници да завардят всички пътища към Мехомия и не позволяват никакъв турчин да излезе или да влезе в Банско.Към 10,30 ч. гръмва първата пушка. Тогава той влиза с четата в Банско и са посрещнати като български войници.Заобикаля участъка и загражда турския аскер в участъка, заема позиция за отбрана на селото.Вмесо нападение от страна на турците наблюдавайки от кулата вижда, че турците строят окопи около Мехомия.На 6 октомври вечерта в Банско влизат четите на Яворов и Йонко Вапцаров.На 7 сутринта в черквата св.Троица освещават знамената, където Яворов произнесе реч и приветства банскалии със свободата с думите „От днес вие сте свободни – долу фесовете”.
На този ден куриери доносничат на четата, че за Разложко действа втора девизия и чена 9 октомври ще атакуват Мехомия като се предават на 15 Октомври.
На 15 октомври Банско посреща генерала Ковачев.Задачите на четите на Чернопеев, Чанков, Яворов и Вапцаров, българската армия тръгва на път на юг към Неврокоп, Драма и Кавала да разузнават за движението на турските войски и прекъсват телефонните и телеграфни жици.Град Неврокоп е освободен също от четите и и за първи кмет и избран Яворов, който след назначаване на администрацията отново поема с четата си на юг към Драма.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments