Как ще извиняваме отсъствието си в изборният ден, след като процесът стана задължителен

0
153

Тези избори ще са първите, на които ще гласуваме задължително. А отсъствието ни трябва да си има извинителна причина. Иначе рискуваме след две поредни неявявания пред урните на едни и същи избори – да бъдем заличени от изборните списъци.
Какви “извинителни” бележки ще са необходими разказва Стоил Рошкев за БНТ.
Въпреки мненията на водещи юристи, че заличаването от избирателните списъци вероятно ще падне в Конституционния съд, това все още не е факт. Затова от ЦИК обясниха начина, по който да не бъдем санкционирани, в случай, че не гласуваме.
Камелия Нейкова – говорителят на ЦИК: Ако избирателят е бил препятстван от някакъв ангажимент, било командировка, болнични, отсъствие от страната или друго непредвидено от него обстоятелство, той може да представи пред общинската администрация документ, с който да удостовери наличието на тази уважителна причина и да не бъде заличен от избирателните списъци.

Няма образец на извинителните бележки.
„Например ако избирател е бил в командировка в изборния ден и това е било причина той да не може да гласува в избирателната секция по своя постоянен адрес, той може да представи заповед за командировка, от която е видно каква е била причината за невъзможност да гласува и общинската администрация ще го впише обратно в избирателния списък“, каза още Камелия Нейкова.

В ЦИК все още не са обсъждали въпроса – ако има балотаж, но един избирател е участвал само в единия от туровете, а е пропуснал другия – дали ще бъде санкциониран. Но според говорителя на комисията, подобен случай би трябвало да се счита за участие в изборите.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments