Парламентът забрани носенето на облекло, скриващо частично или напълно лицето

0
188

Парламентът забрани носенето на публични места на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето. Глобата ще е 200 лева, за всяко следващо нарушение – 1500 лв.
Депутатите приеха на второ четене законопроекта за ограничаване носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето. След гласуването на наименованието депутатите от ДПС напуснаха залата.
Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че такива закони не допринасят, а вредят на националната сигурност на нашата родина. Това са действия на радикални и ксенофобски настроени хора, но ГЕРБ не може да се крие зад тях, отбеляза той. Карадайъ добави, че ДПС не искат да са съучастници в това дело.
Забраната за носене на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето, няма да се прилага за молитвените домове на регистрираните вероизповедания, ако се налага по здравословни причини, от характера на упражнявата професия или в рамките на спортни, културни, образователни или други подобни прояви.
Съгласно закона такова облекло са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето.
Йордан Цонев /ДПС/ посочи, че тук не става въпрос за националната сигурност, а за ислямофобия.
Красимир Велчев /ГЕРБ/ обясни, че този законопроект няма нищо общо със забрадките, бурките и носиите на религиозните общности в България и е одобрен от Главното мюфтийство. Той посочи, че законопроектът е свързан с националната сигурност и засяга елементи от облеклото, които прикриват или скриват части от лицето – очи, нос, уста. По думите му 80 процента от разкритите престъпления се дължат на системите за видеонаблюдение.
Колегата му от ГЕРБ Семир Абу Мелих отбеляза, че бурката не е религиозно облекло, а е резултат от икономическия бум на ислямската империя и се е използвала за различаване на чорбаджийките от робините. Решават чорбаджийките да са закрити, а робините – открити, обясни той. Абу Мелих отбеляза, че бурката се е превърнала в момента в част от тактиката на ИДИЛ, използва се като униформа и бойци на “Ислямска държава” се изнасят предрешени така от града, като видят, че го губят.
Независимият депутат Хюсеин Хафъзов посочи, че фереджето е вид бурка. С този закон обиждате цялата мюсюлманска общност, коментира той. Хафъзов поиска вносителите да заявят ясно целта на този закон. По думите му тя е да се ограничи носенето на религиозни дрехи, съобразени с исляма.
Красимир Каракачанов /Патриотичен фронт/ обясни, че този закон не е направен, за да ограничава правата на никого. Този закон е направен да ограничи опитите на определени среди да използват една или друга религия за насаждане на омраза, противопоставяне и да предотврати опитите за тероризъм, заяви той.
От законопроекта отпаднаха санкциите в Наказателния кодекс, свързани с принуждаването за носене на облекло, скриващо частично или напълно лицето.
Искрен Веселинов /Патриотичен фронт/ обясни, че измененията ще бъдат внесени за обсъждане в парламента с отделен законопроект.

 

БТА

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments