Георги Атанасов: Идентичността се носи от екипа, емблемата и публиката

0
175

“Как да няма Вечно дерби, като Левски и ЦСКА са на 3 километра един от друг”, попита известният спортен журналист

Известният спортен журналист Георги Атанасов бе гост в предавато “Спорно за спорта” по телевизия BIT. Той засега всички актуални теми около отбора на ЦСКА.

“От много години познавам българския футбол и не се изненадвам от реакцията на Светльо Петров. Ако беше на “Армията”, щеше да говори по друг начин. Питам се само какво трябва да направят колегите на Петров от Нефтохимик. След Лудогорец и Левски, Берое е най-добре обезпечения отбор и то от държавната софра. За мен е учудващо, че Берое с това финансиране, с тази публика и тези амбиции, се представя по този начин”.

Нямам обяснение какво се случи в мача с Локомотив София, освен да се обърна към историята на футбола, в която редица грандове са записвали издънки срещу нискодивизионни отбори. Гафът е огромен, но се случва. Независимо, че Локо София е във Втора лига, е марка в българския футбол. С изключение на Лудогорец, всички отбори у нас са на средняшко дередже. Ясно ми е, че един отбор като сегашния на ЦСКА, който е в процес на създаване, може да допусне подобна грешка. Беше ясно обаче, че трябва да се прави нов отбор, за да може клубът да е конкурентен в Първа лига. Новите футболисти бяха събрани пожарно и този отбор, който сега се създава, винаги ще бъде подвластен в този преходен сезон на подобни турболенции. Този сезон клубът ще се движи по начупена крива. Много трудно нещата стават веднага”, коментира Атанасов.

“Христо Янев ми е изключително симпатичен, той говори много мъдро. При него стана прекалено ускорено развитие. Той прескочи етапи в треньорската кариера. Едно е с ЦСКА в трета дивизия, друго в Първа лига”.

“Ако теоретично се стигне до треньорска смяна в ЦСКА, то Стойчо Младенов винаги е челна опция. Той, както и Станимир Стоилов на “Герена”, са хора, които са се доказали. Младенов винаги е адекватен спрямо средата”.

“Разбира се, че ще има Вечно дерби, като двата отбора са на 3 километра един от друг. Историческите комплекси на “Отбора на властта” са известни. ЦСКА получи една минимална компенсация след 25 години геноцид. Отборът получи една възможност да се върне на мястото си в името на българския футбол. Управляващите разбраха, че не може на всички да се дава, а на ЦСКА само да се взема. Задкулисните сили оставиха ЦСКА без база и 25 години само взехама от клуба. Затова на ЦСКА можеше да се направи юридически компромис”.

“ЦСКА си е ЦСКА с емблемата, публиката и е на своето място. Ако ЦСКА играе пак финал за Купата, то пак ще се съберат 50 000 фенове. Но всеки може да направи сметка какво е съотношението на 5 000 на “Армията” и 500 човека на “Бонсист”. За мен е неприятно, че ЦСКА с някакви цифри играе с фирмени отбори и срещу хора с бирени кореми. Представяте ли Юнайтед ъф Манчестър да бъде поставян редом до гиганта от “Олд Трафорд”, както сега се поставя това отборче, което играе с някакви махали и фирми, с този отбор на ЦСКА, който играе в елита. Мръсната кампания разбира се, че се отразява. Но лидерът в първенството Левски играе пред по-малко зрители от ЦСКА на “Армията”, коментира Атанасов.

“Не може тази мръсна кампания, която се води за промиване на мозъци, да не доведе до колебания и обърквания в някои хора. Идентичността се носи от екипа, емблемата и публиката, а те са си на “Армията”. Гриша Ганчев направи за 45 дни това, което не бе правено за толкова години. Докара два големи спонсора, започна реконструкция на “Армията” и Панчарево”, завърши Атанасов.

®Livesport.bg / Стефан Валентинов

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments