150 км маратон в Пирин – изпитание за силни и издръжливи бегачи

0
149

Известният ни ултрамаратонец Краси Георгиев и още 22 бегачи започнаха екстремно бягане в Пирин планина точно в полунощ на 22 срещу 23 септември. Те ще опитат да изминат 150 км с тичане в гората, стартираха от град Банско. Целта на Георгиев е да пробяга разстоянието за по-малко от 50 часа. „Ще изкараме поне 30-40 часа в планината. Най-трудното състезание е това, което започваш”, заяви той.

Българинът с панагюрски корени е един от участниците в първото издание на състезанието „Пирин Ултра“. Живеещият в Уайоминг, САЩ нашенец до момента е завършил над 60 маратона (42 км) и 30 ултрамаратона (над 100 км). Участвал е в състезания по бягане на ултрадълги разстояния на места от Арктика до Камбоджа. Имал е късмета да е сред малкото хора, завършили легендарния Marathon Des Sable (240 км бягане из мароканската пустиня) и ултрамаратона Brazil 135+ (257 км в джунглата), както и да тича заедно с будистки монаси в Азия и масайски племена в Източна Африка.
 Някои от най-невероятните му преживявания по време на маратон са тези в пустинята, където самият той разказва, че заради високите температури получил халюцинации, и му се струвало, че говори с вятъра, но не се отказвал.”Изпитание на духа, и предизвикателство към човешката издръжливост”. Так Краси Георгиев нарича участието си в маратоните по някои от най-трудните маршрути. По думите му, “никой човек, не може да покори нито някой връх, нито непристъпна планина” ,защото природата винаги покорява хората. Може само да опитаме да надвием собственият си предел, и да покажем,  силата на  човешките възможности. Въпреки преживените трудности по време на бяганията си, някои от които на темп. от -50 в Северният полярен кръг, до + 55 в пустинята, маратонецът Краси Георгиев не смята, че подобно занимание е недостижимо за повечето хора. “Важна е волята, желанието, и най-вече да се отдадеш на усещането,че си свободен, и че можеш да опиташ да направиш това, предизвиквайки себе си” разказва още той.
   Георгиев е в родината си след някои от най-тежките състезания по бягане в света, Това ще е първото му състезание в страната ни. Маршрутът прекосява някои от най-емблематичните места в планината.
  С изключителен ентусиазъм разказва, че  Пирин, и България като страна имат уникални дадености, които си заслужава да бъдат видяни, да преминеш през тях, уникално красиви места, каквито има на много малко страни по света. Като един истински българин Краси Георгиев е категоричен, че това, което е видял в България, в Пирин, и усетил в градовете и сред хората тук, не може да се срани си никоя страна по света. Въпреки, че заниманията му на маратонец са го отвеждали на изключително екзотични дестинации.
Споделя и мечтата си, да направи маратон, в най-северните места на планетата, където температурите падат до -80 градуса, за да изпита силите и възможностите си на маратонец, изпита усещането да преминеш в бяг подобен терен.

 Краси започва да тича на 30-годишна възраст, когато е пушач с наднормено тегло и изключително нездравословен начин на живот. Въпреки това, той бързо открива, че иска да се занимава с този спорт. „Обичам чувството да бъда свободен, да нахлузя маратонките и да изчезна, след като изляза от входната врата“, казва той.

Започвайки с разходки в парка, той постепенно се увлича по тичането и увеличава дистанциите. Така достига до състезанията с ултрадълги дисциплини, които много малко хора в света са успявали да завършат. „За мен ултрамаратоните не са просто тичане, те са метафизично изпитание, в което тялото и духът се променят. Прекрачват се граници, до които иначе няма как дори да достигнеш, а в същото време опознаваш себе си”, разкрива  Краси Георгиев, който е консултант по хранене на спортисти и отбори.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments