“Галъп” : 2/3 подкрепят Ирина Бокова за шеф на ООН

0
168

60% одобряват представянето ѝ дотук. Евентуална смяна на кандидата не среща разбиране, сочат данните от експресно проучване на “Галъп интернешънъл” по поръчка на “24 часа” Две трети твърдят, че подкрепят Ирина Бокова за кандидат за генерален секретар на ООН, близо 60% намират, че тя се справя добре досега. Евентуална смяна на кандидата не среща видимо разбиране и се отдава на външни фактори. По всичко личи, че дебатът за смяна на кандидата засега не е дал дълбоко отражение върху масовите нагласи. Това сочат данни от експресен телефонен сондаж след 730 души в цялата страна, проведен от “Галъп интернешънъл” по поръчка на “24 часа”. Експресните сондажи могат да служат преди всичко за ориентир за макрокартината на масовите нагласи и да породят важни хипотези. Логично, запознатостта с такива теми е ниска. Ясно проличават обаче обществените инстинкти. 64% заявяват, че подкрепят кандидатурата на Ирина Бокова, а 23% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Доколкото за момента Бокова е официалната кандидатура, тези проценти отразяват и известна обществена инерция.

59% пък намират, че Ирина Бокова се справя добре засега. 18% мислят обратното, а останалите се затрудняват да дадат еднозначна оценка. Подобни оценки показват, че за момента дебатът около смяната на кандидата още не е намерил мащабно разпространение сред българите и не е дал особено отражение. Информираността е закономерно ниска, а когато запитаните получат кратка информация за малкото познати неща по казуса, евентуалната смяна на кандидата не събужда ентусиазъм.

рещу промяната се изказват повече от половината, а една трета са “за”. Привържениците на ГЕРБ изглеждат поделени почти поравно между двете възможни кандидатки. Респондентите бяха помолени да споделят и усещането си от какво би могла да бъде продиктувана подобна смяна. Качествата на самите кандидатки се споменават в 19% от отговорите. 4% изтъкват други причини, например родителите на Бокова и т.н. В същото време над 62% смятат, че подобна смяна би била по-скоро породена от външни фактори, а не толкова заради качествата на кандидатите. Електоратът на ГЕРБ се колебае за промяна на кандидата – вероятно заради това, че Кристалина Георгиева се числи към политическото семейство на ГЕРБ.

Като цяло партийните предпочитания оказват само слабо влияние Бокова печели преобладаваща подкрепа при ГЕРБ, Патриотичния фронт и негласуващите, още по-очевидна подкрепа при БСП, но е приемана нееднозначно сред привържениците на РБ. По всичко личи, че общественото мнение трайно е свикнало с това, че Бокова е българският кандидат, и изказва подкрепа. Допълнително влияние оказва и фактът, че Бойко Борисов засега потвърди подкрепата за кандидатурата на Бокова.

 

източник 24 часа

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments