ЕБВР е готова да подкрепи България за газов хъб

0
182

„Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е готова да подкрепи плановете на България за създаване на регионален център за природен газ и ще осигури финансова подкрепа, ако проектът се окаже изгоден“, заяви президентът на банката Сума Чакрабати в интервю за агенция „Ройтерс“ след неговото посещение в нашата страна.

Той посочи, че България е разположена добре географски, за да бъде регионален газов хъб и предложи възможностите за експертиза на банката при оформянето на проекта, който се подкрепя от Европейската комисия.

„Бихме искали да работим много добре с българската държава при опитите да определим кое ще сработи най-добре и същевременно ще успее да привлече чуждестранни инвеститори“, сподели Чакрабати пред „Ройтерс“, цитирана от БНР.

В момента България посреща нуждите си от природен газ с внос от Русия, но изгражда газови връзки със съседните страни като Румъния, Гърция, Сърбия и Турция, за да диверсифицира своите доставки.

София планира проучване на възможностите за регионален газов център за 1,5 млрд. евро в черноморското пристанище Варна, който да съхранява и транспортира газ от Русия и Каспийския басейн до Югоизточна и Централна Европа.

„Ако предпроектното проучване покаже, че проектът е жизнеспособен, ние разбира се ще бъдем заинтересовани, особено с оглед на нашия опит в тази област. Мисля, че след това ще бъдем много, много здраво заинтересовани“, подчерта шефът на ЕБВР.

В края на 2014 година Русия отменен газовия си проект „Южен поток“, който имаше за цел да транспортира руски газ по дъното на Черно море до България и след това към Централна Европа. Отмяната на „Южен поток“ представляваше удар по България, която разчита почти изцяло на руски газ, отбелязва Ройтерс. На този етап Русия не поема каквито и да било ангажименти за предоставяне на природен газ за планирания във Варна газов хъб и неговият лимит ще бъде ограничен, ако българските власти не успеят да привлекат ценното руско гориво. Москва заяви, че ще обмисли идеята, но само ако има гаранции, че проектът няма да се срещне пречки, свързани с енергийните правила на ЕС.

ЕБВР вече увеличи своите инвестиции в България, окуражена от реформите във финансовия и енергийния сектор, като се очаква те да достигнат рекордните 530 млн. евро през настоящата година, посочи Сума Чакрабати пред „Ройтерс“.

Той също така каза, че България вероятно ще получава и в бъдеще годишно около 200 млн. евро под формата на инвестиции в отговор на търсене на такива от регионалната икономика на страната.

През първите седем месец на годината общите преки чуждестранни инвестиции в нашата страна бяха в размер на 990 млн. евро, като това представлява спад спрямо 1,15 млрд. евро през същия период на 2015-а година и далеч под инвестиции в рамките на 6-7 млрд. евро отпреди глобалната финансова криза през 2008-2009 година, показват последни данни на БНБ.

В тази връзка Сума Чакрабати заяви, че властите в страната е необходимо да се справят с корупцията, да подобрят съдебната система и да засили административния си капацитет, за да привличат така необходимите чуждестранни инвестиции.

ЕБВР, която беше създадена през 1991 година, за да инвестира в бившите съветски икономики от Източна Европа, вижда икономическият растеж като основно предизвикателство за региона, заедно с мигрантската криза на стария континент и напрежението между Русия и Украйна, отбеляза Чакрабати.

Според него допълнително напрежение може да дойде от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

„Ние не знаем как ще изглежда Brexit и дали този процес ще бъде системно подреден или хаотичен. Колкото той бъде по-подреден, толкова по-слабо негативно въздействие ще окаже върху региона. По-хаотичен процес на развод между Великобритания и ЕС обаче ще има и по-сериозни отрицателни последици върху региона и извън него“, отбеляза президентът на ЕБВР пред „Ройтерс“.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments