ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН СБОР „МИНАЛО В БЪДЕЩЕТО“ С. КОВАЧЕВИЦА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 23.09.

0
200

     Сборът в с. Ковачевица цели спасяването на архитектурния резерват с активното участие на младото поколение, което милее за българските традиции и черпи с уважение от изворите, наследени от миналото, като ги опознава, съхранява и изучава.
Първото издание е съсредоточено върху участието и представянето на детски и младежки танцови състави от цялата страна.
Целият ден на 23 септември на чаршията ще бъдат представени за посетителите някои типични стари занаяти като: ковачество, кошничарство, калайдисване, дърворезба, грънчарство, готварство, които ще могат да бъдат опитани и изследвани отблизо.
Сред официално поканените гости от артистичната и творческа гилдия са: актрисата Мария Сапунджиева, писателя Георги Данаилов, поета Борис Христов и други.
Всички посетители са поканени да посетят сбора с народни носии. 
    Мероприятието е организирано от сдружение “Исторически и архитектурен резерват село Ковачевица” учредено през 2002 г., със съдействието на Кметския наместник на селото и община Гърмен.
През последните години община Гърмен инвестира и финансов ресурс, и експертен потенциал в подобряването на инфраструктурата до курортните села Ковачевица, Лещен, създаването на добри възможности за развитие на туризъм, и съхраняване на културни, исторически, и др. вид дадености. Развитието на потенциалът на културното наследство на община Гърмен е постоянен и все по-развиващ се процес, който води до значиителни резултати доказани от все по-засилващият се интерес на родни, и чуждестранн туристи към селата, селищата, и местата за отдих, туризъм, и почивка в община Гърмен.

Финансирането е изцяло частно и ще се стреми, чрез поредица събития да подпомогне възстановяването на най-застрашените от погубване автентични архитектурни ансамбли, инфраструктурата и обществените сгради като: черквата „Св. Николай“, килийното училище, читалището, както и нематериалното културно наследство на селото и пр.

Сборът на 23.09.2016 г. е началото на поредица събития, която ще събира в село Ковачевица танцови и певчески състави, работещи за съхранението на автентичния български фолклор, не само от страната, но и от чужбина. Има заявки за участие на състави от Италия, САЩ, Русия, Франция, Холандия.
 В следващите издания ще бъдат подбрани теми касаещи културния живот, като важна част от образованието и възпитанието на бъдещите поколения. Затова предимство в този и в бъдещите събори ще имат децата и младите, придружени от своите учители и професионални изпълнители.

ЕТО И ПРОГРАМАТА :

23.09.2016 г. /петък/

12:30 ч. – 19:30 ч.
Чаршия на занаятите

16:30 ч. Хора на мегдана
пред училище „Йордже Димитров“ с. Ковачевица (община Гърмен)

17:00 ч. – Официално откриване на сбора
пред училище „Йордже Димитров“ с. Ковачевица (община Гърмен)

Организаторите си запазват правото на промени в програмата, ако е необходимо. При лошо време проявите ще се състоят в НЧ „Светлина“ с. Ковачевица.
На 22 и 23 септември 2016 г. служителите на общинска полиция няма да допускат леки автомобили и камиони в селото. Преди бариерата и по пътя ще бъдат организирани места за паркиране.

УЧАСТНИЦИ В ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН СБОР „МИНАЛО В БЪДЕЩЕТО“ С. КОВАЧЕВИЦА 2016:
– Детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче“ – гр. София;
– Фолклорна певческа група „Овчарска песен“ към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1917“ с. Дорково;
– Детски състав за народни танци „Пиринска зора“ към НЧ „Яне Сандански 1928“ гр. Хаджидимово;
– Ансамбъл за народни песни и танци, мъжка и женска фолклорна група гр. Хаджидимово;
– Фолклорна формация “Пеещи пендарчета” при IV-o ОУ „Хр. Смирненски“ гр. Петрич;
– Смесена фолклорна група „Слънце“ към НЧ „Просвета 1937“ с. Плетена, община Сатовча;
– Детска фолклорна група „Зорница“ при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1926“ с. Плетена, община Сатовча;
– Детска танцова формация „Неврокопчанки“ гр. Гоце Делчев.

Занаяти: ковачество, кошничарство, калайдисване, дърворезба, грънчарство, готварство.
Сборът ще посетят със своеобразно участие фотографи, художници, писатели и др.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments