Честит рожден ден, седем години от ” Казанската афера”

0
148

Няма обвиняеми за най-голямото ужилване в родния футбол

20 септември остава в историята на българския футбол с една от най-големите мистерии в родния спорт, добила известност като „Казанската афера”. 7 години след случая няма дело, няма обвиняеми, няма го дори и заподозрения – нито българските, нито руските спецслужби откриват митичния тото мафиот Артур, сочен за идеолог на „ужилването”, от което пострада Левски.

Скандалът гръмва в навечерието на дербито с ЦСКА през есента на 2009 г. Тогава звездите на отбора Дарко Тасевски, Юсеф Рабех, Зе Соарес и Живко Миланов са подмамени 2 дни преди сблъсъка да отпътуват за Москва, след като на „Герена“ се получава факс, че Рубин Казан иска да купи играчите доста над пазарната им стойност – срещу 5 милиона евро. Руснаците дори „настояват“ договорите да бъдат подписани спешно, за да картотекират четиримата за Шампионската лига.

Лакомията за бърза печалба замъглява съзнанието на клубните ръководители и задължителната обратна проверка на документите, оказали се впоследствие фалшификати, не е направена. Горчивата истина лъсва чак в руската столица, където естествено никой не чака левскарите. Босът на сините Тодор Батков и финансистът Константин Баждеков, който придружава групата, стават за смях, четиримата не играят във вечното дерби и ЦСКА печели безпроблемно с 2:0.

Скоро след конфузията Батков открито обвинява собствениците на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов, по чиято покана Артур (или Сейран) идва в България, че са инициатори на аферата. В скандала се намесва и ГДБОП, където разпитват босовете на „Титан“, но така и не намират улики за тяхното участие.

 

взето на заем от LIVSPORT

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments