Борисов: Най бедните даваме 2.5 млрд. на американците и на руснаците

0
172

Стотиците милиони, които България трябва да плати на руската страна за реакторите за „Белене”, са само част от разходите, които правителството е принудено да плати заради чужди ангажименти. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Кабинетът отпусна помощ на Националната електрическа компания, за да плати до края на годината целия дълг към руската страна за оборудването за Втора атомна.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че парите се отпускат възмездно и ще се очаква от НЕК да постигне възвръщаемост на активите.

Народното събрание трябва да потвърди ангажимента. „Атомстройекспорт” иска от България около 1,2 млрд. лв. след решението на арбитража, като енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че руската компания може да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност или да предяви претенции към държавата.

„Други правителства са сключвали договори, без да имат пари. За да управляваме процеса, трябва тези реактори да станат фактически наши. Ако проектът наистина е толкова хубав и жив, както твърдят отляво, трябва да намерим инвеститори”, коментира Бойко Борисов.

Той засегна и темата за т.нар „американски Марици”, отношенията с които също струваха скъпо на държавата: „Платихме милиард и 200 милиона за американските централи. Абсолютно корупционна сделка (…) Милиард и 300 ще заминат към руските компании. Най-бедните сме събрали два милиарда и 500 да заминат към Москва и Вашингтон”.

По думите му това се прави, за да не бъдат запорирани сметките на НЕК, „а НЕК е собственик на язовирите”. „Какво щеше да стане ако не беше паднало правителството на Орешарски и беше останал Стойнев, ако сега трябваше да платим и реактор на „Уестингхаус”, запита той.

Борисов изреди и други разходи, сред които – за влаковете „Сименс”.

По темата с изказването на руския депутат Пьотр Толстой, че Русия може да “купи” България, министър-председателят се обърна към историята: „От 1300 години сме удържали никой да не ни купи!”.

 

източник ТРУД

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments