С пъстра и интересна програма в Банско ще отбележат празника на града

0
154

С богата програма в община  Банско ще отбележат празника на града. Тържествата започват седмица по-рано,  на 30 септември, когато в читалище „Никола Вапцаров“ от 18:30 часа ще се проведе концерт-спектакълът „Песента на младостта”.
На първи октомври в Посетителски информационен център от 11:00 до 14:00 часа ще се излъчи кинопанорама „Банско – по стъпките на историята“.
На 3 октомври в Дома на изкуствата от 17:30 часа ще започне вечер, посветена на героите на Банско.
Спортните клубове ще зарадват малчуганите с детски спортен празник „Растем здрави и силни“ на 4 октомври.
Кулминацията на тържествата е на 5 октомври, когато е и самият празник на град Банско.
От 9:00 часа ще се проведе тържествена света литургия в храма „Света Троица”, след което е предвидено полагане на венци и цветя на паметниците и паметните плочи в общината.
В 10:30 часа ще започне възпоменателно тържество пред паметник „Банско помни героите“.
В празничния ден е предвиден и риболовен турнир „Детето риболовец без дрога”, а паралелно с всичко това от 9.30 до 17.30 часа е Деня на отворените врати в Музеен комплекс- Банско.
Кулминацията на тържествата е вечерта на 5-ти октомври, когато ще се проведе фолклорен концерт „ Банско празнува”, а специален гост- изпълнител ще бъде фолк дивата Райна. По традиция честванията ще приключат с тържествена заря.

Празникът на Банско се отбелязва се в деня на обявяването на Балканската война през 1912 г. На тази дата градът е освободен от османско иго от четите на Христо Чернопеев, Пейо Яворов и Йонко Вапцаров. В последствие към тях се присъединяват още 9 воеводи с четите си – Георги Каролев, Таско Стоилков, Алеко Хадживасилев, Георги Занков и др. На 8 октомври 1912 г. Пейо Яворов заедно с деветте воеводи, провъзгласява Банско за свободно.

Денят е обявен за празник на Банско с решение на Общинския съвет от 1992 г.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments